Ga naar hoofdinhoud

Golf: Joost Luiten staat aan de start van US PGA Championship

Golf, US PGA Championship in Kentucky. Van donderdag tot en met zondag vindt in Kentucky (VS) de vierde major van het jaar plaats. Joost Luiten is de enige Nederlandse deelnemer aan het US PGA Championship.

Prijzengeld US PGA Championship 10 miljoen dollar

Het is de 96e editie van het US PGA. De golfers slaan af op de banen van de Valhalla Golf Club. De course heeft een lengte van 6.819 meter en de par is 71. Het baanrecord is in handen van Jose Olazabal, die in 2000 rondging in 63 slagen. De titelverdediger is Jason Dufner en de prijzenpot is gevuld met tien miljoen dollar.

Favoriet US PGA Championship Rory McIlroy

Een major in het golf is te vergelijken met de vier grand slams in het tennis. Alle toppers delen hun seizoen in met als doel om te pieken op de majors. Van de top honderd zullen 99 aan de start staan van het US PGA. De favoriet is uiteraard Rory McIlroy uit Noord-Ierland, die twee toernooien achtereen won en weer terug is aan de top van de mondiale ranglijst.

Voor Luiten wordt het zijn derde deelname aan dit evenement. Zo stevig als McIlroy momenteel in zijn golfschoenen staat, zo sikkeneurig en vol twijfels beweegt Luiten zich al een paar weken over de greens. Het is te lang geleden dat hij de golfwereld heeft getoond wat hij in zijn mars heeft.

Vorig jaar miste hij de cut, twee jaar geleden eindigde hij op een fraaie 21e plaats. De mindere prestaties lijken hem vooralsnog niet uit zijn evenwicht te brengen. “Je hebt goede periodes en mindere, zo werkt dat als topsporter”, zegt de Bleiswijker.

Bal snel op de green is van belang

De greens van Valhalla bevatten zogeheten bentgrass, een grassoort met een grote dichtheid zodat een fluweelzacht oppervlakte ontstaat. Daarnaast zijn de greens geonduleerd, waardoor de bal door de golfende patronen onverwachte bewegingen kan maken.

Ook is het van belang om na de afslag de bal snel op de fairway te krijgen. Buiten de fairways bevindt zich de “rough”, een gebied met hogere beplanting en ongemaaid gras. En de rough in Kentucky is nog wat dieper en lastiger dan de gemiddelde rough.

Voorspelling US PGA Championship

In de afgelopen 33 jaar leverde het US PGA geen eenvoudig te voorspellen winnaar op. In die jaren stond 59% van de winnaars voor het eerst met een majortitel in zijn handen. Vier van de vijf vorige winnaars schreven voor het eerst een major op hun naam.

Wedden op Golf, US PGA

Bookmaker William Hill zet 6,00 op een eindzege van McIlroy, gevolgd door 12,00 op Adam Scott, 15,00 op Julian Rose en 17,00 op Sergio Garcia. Luiten noteert 251,00.
#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top