Giro d’Italia 2013: Degenkolb winnaar etappe 5 vandaag kans voor Cavendish

Wielrennen Giro d’Italia 2013. John Degenkolb mag zich winnaar noemen van een bewogen vijfde etappe van de Giro 2012. In de sprint naar de eindstreep waar een handjevol overeind gebleven renners vocht om de eer, wist hij de Spanjaard Angel Vicioso achter zich te houden. De Duitser Paul Martens van Team Blanco pakte de derde plaats.

Een uur voordat de renners zouden aankomen was er een wolkbreuk precies daar waar de finishlijn lag – die letterlijk wegspoelde en meer op een wildwaterrivier leek dan een finishplaats. Zodra het water weer weg was werd er snel een nieuwe lijn aangebracht.

Het had geregend dat het plensde en dus waren de straten nat en opnieuw was er een Giro-etappe die door een massale valpartij werd ontsiert. Onder de slachtoffers waren ook Kelderman, Gesink, Kruijswijk en Weening Ook Ryder Hesjedal, Vicente Nibali en Bradley Wiggins zaten in die groep. De wedstrijdleiding besloot iedereen die bij de val betrokken was, dezelfde aankomsttijd te geven als John Degenkolb. Daardoor zijn de verschuivingen in het algemeen klassement minimaal.

Vlak voor de Monte Scalioso rekent het peloton, onder leiding van Movistar, de vluchters in. Cavendish gaat al aardig stuk op de Monte Scalioso en het zal lastig worden om voorin te komen bij het peloton om later mee te kunnen doen aan de massasprint die op dat moment nog door iedereen wordt verwacht. Pirazzi komt als eerste boven, Gastauer is tweede en Visconti derde. Gastauer blijkt vervolgens een heldhaftige afdaler die al snel een seconde of tien op het peloton pakt maar hij wordt vrij snel weer teruggehaald. Bij de laatste klim geeft Cavendish op en komt uiteindelijk op 6 minuten van de winnaar binnen.

De Italiaan Luca Paolini blijft aan de leiding in het algemeen klassement en rijdt dus ook op Hemelvaartsdag weer in het roze shirtje. Rigoberto Uran staat tweede met 17 seconden achterstand en Iñat Intxausti staat opnieuw derde. Sir Bradley Wiggins komt nog altijd 34 seconden tekort en blijft zesde in het klassement. Beste Nederlander blijft Gesink die twaalfde staat.

De etappe van vandaag was behoorlijk vlak met een stukje venijn in de staart waar Mark Cavendish niet tegen bestand was. De rit van morgen wordt echt vlak en dan kan hij in de herkansing.
Etappe 6, Giro d’Italia: Mola di Bari – Margherita di Savoia, 169 km

Vandaag een etappe die met 169 km niet zo idioot lang is als de voorgaande. Vertrek is in Mola di Bari om 13.25 uur. De finish is in Margherita di Savoia en de renners worden daar omstreeks 17.15 uur verwacht. Een vlakke rit, dus geen bergdoorkomsten maar wel twee tussensprints. De eerste is bij Trani na 64,8 km peddelen en de tweede bij Barlettam, nauwelijks tien kilometer verderop bij kilometerpaal 75,9 km. In het plaatsje Margherita di Savoia mogen de renners eerst nog twee keer over een rondje alvorens er gefinisht wordt. Een ding valt mee: het is geen bochtig gebeuren, en de weg naar de finish is zelfs 3,5 lang rechtuit rijden. Daarmee is de kans op valpartijen minimaal en is er volop kans voor ploegen en ontsnappers om een treintje op te zetten voor de eindsprint. Deze rit heeft ook alles in zich voor een massasprint. Mark Cavendish kan hier zijn tweede ritzege pakken in deze Giro.