Ga naar hoofdinhoud

Etappe 15 Tour de France 2015: Chris Froome erg teleurgesteld

Etappe 15 Tour de France 2015 – wielrennen. De veertiende etappe van de Tour de France is zaterdag een prooi geworden van Stephen Cummings. Hij was de rapste man in het kopgroepje. De gele trui van leider Chris Froome werd nog wat geler. Vanuit het publiek werd hij bestookt met urine.

Etappe 15 Tour de France 2015

Vandaag, zondag 19 juli, worden er in de Tour de France 183 km verreden van Mende naar Valence. De cols van de derde, vierde, vierde en tweede categorie bevinden zich in de eerste 127 km, daarna kunnen sprinters gezien de vlakke slotfase gaan dromen van de eindzege.

Verslag etappe 14 Ronde van Frankrijk

Op de derde zaterdag van deze Ronde van Frankrijk werden de fietsers van Rodez naar Mende gestuurd en tijdens de 178,5 kilometer kregen ze een paar relatief lichte cols voor de kiezen. In de eerste vijftig km trachtten diverse renners uit het peloton te ontsnappen. Succes was er wel voor een twintig man sterke groep, waarin ook de Slowaak Peter Sagan zich bevond, die als groenetruidrager aasde op het tussensprintje.

De teams met klassementsrenners hoorden via hun oortje van hun ploegleiding dat het oké was om de vluchters vooruit te laten gaan. Niemand vormde een gevaar voor de status quo aan de top van de rangschikking. Koen de Kort was de enige Nederlander in de “tete de la course”. Al snel werd de voorsprong zo groot, en de nonchalance van het peloton zo zichtbaar, dat de twintig man moesten gaan nadenken over een strategie om te winnen.

In de laatste vier kilometer werd die onderlinge strijd in etappe 14 zeer boeiend. Keer op keer probeerden renners weg te komen, maar op de Côte de la Croix Neuve was dat niet zo eenvoudig. Fransman Romain Bardet leek een gaatje te slaan maar werd toch bijgehaald door landgenoot Thibaut Pinot. Cummings van team MTN-Qhubeka zoefde langs het duo en schudde hen af. Hij hield twee seconden over.

Aanval Nairo Quintana

Achter de kopgroep was het ook een chaos. Nairo Quintana deed een aanval op Froome en liet de Brit kraken. Uiteindelijk kwam de Tour de France winnaar van 2013 toch weer in het wiel van de Colombiaan. Wel pakte Quitana genoeg tijd om Tejay van Garderen van de tweede plek te verdringen.

Dit is wat Froome had te zeggen over het smerige incident onderweg: “Een toeschouwer gooide een flesje urine naar mij en schreeuwde: gedopeerd! Het is op zoveel verschillende manieren verkeerd en ik ben enorm teleurgesteld.”

Tour de France 2015 uitslag etappe 14

Rodez – Mende (178,5 km) – zaterdag 18 juli

1 Stephen Cummings (MTN-Qhubeka) in 4u23m43s
2 Thibaut Pinot (FDJ) op 2s
3 Romain Bardet (AG2r La Mondiale) op 3s

Klassement Tour de France

1 Chris Froome (Sky) in 56u02m19s
2 Nairo Quintana (Movistar) op 3m10s
3 Tejay van Garderen (BMC) op 3m32s

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top