skip to Main Content
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Programma EK Baanwielrennen 2015: Nederland begint met goud

EK Baanwielrennen 2015. Van donderdag tot en met zondag vindt in Zwitserland het Europees kampioenschap baanwielrennen plaats. De openingsdag begon zeer aangenaam voor de Nederlandse deelnemers. De teamsprinters waren in de finale te sterk voor Polen en pakten goud.

EK Baanwielrennen 2015

Het is de zesde editie van het EK, dat in 2015 wordt gehouden op de Velodrome Suisse te Grenchen, Zwitserland. De mannen werken tien onderdelen af, de dames negen. Een van de disciplines is de teamsprint, waarbij drie rijders per land tegelijk op de baan komen. Er worden drie rondes gereden en na elke ronde wijkt de koploper van een team uit, zodat er vervolgens twee en daarna nog één rijder richting de finish koerst.

In de kwalificatie moet alleen een tijd worden neergezet, vervolgens rijden de nummers een en twee tegen elkaar in de eindstrijd. Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak verrasten in de kwalificaties door de tweede tijd op de klokken te zetten. Polen voerde de ranglijst aan met 43.232, de Nederlanders volgden met 43.358.

Verbazing groot

De verbazing was groot bij de winnaars. “Twee, drie jaar geleden zagen we dit toernooi nog op televisie, toen deden we niet eens mee met de grote jongens”, stamelde Van ‘t Hoenderdaal. Hoogland ging tijdens de tweede ronde aan kop. Zijn rondetijd van 12.673 was de snelste van allemaal. Volgend jaar hopen ze een medaille te winnen bij de Olympische Spelen in Rio, Brazilië.

Voor het gouden succes van de heren, sleepten Elis Ligtlee en Laurine van Riessen al brons in de wacht op het onderdeel teamsprint. Het principes is hetzelfde als bij de heren, met als verschil dat hier de teams uit twee rijders bestaan en er twee rondes worden gereden. Ligtlee en Van Riessen (ook succesvol als schaatster) kwalificeerden zich als derde en mochten dus rijden om brons. Ze klopten Spanje: 33.091 om 33.302.

Bradley Wiggins

De Nederlandse achtervolgingsploeg bleef steken in de kwalificaties. De negende tijd gaf net geen recht op deelname aan de eerste ronde. Voor de toeschouwers was een van de hoogtepunten dat de piste werd vereerd door “Sir” Bradley Wiggins. De oud-winnaar van de Tour de France won met Groot-Brittannië de ploegenachtervolging. De 35-jarige “Wiggo” wil in 2016 zijn loopbaan besluiten met (opnieuw) Olympisch goud.

Programma EK Baanwielrennen 2015

Vrijdag 16 oktober
Sprint mannen
Puntenkoers mannen
Scratch vrouwen
Sprint vrouwen

Zaterdag 17 oktober
Tijdrit mannen
Afvalkoers mannen
Achtervolging mannen
Omnium mannen
Tijdrit vrouwen

Zondag 18 oktober
Keirin mannen
Madison mannen
Keirin vrouwen
Achtervolging vrouwen
Omnium vrouwen
Afvalkoers vrouwen

Back To Top