Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Dakar Rally 2015 eindklassement Nederlanders: Hans Stacey meeste zeges

De Dakar Rally 2015 is zaterdag afgesloten en vanuit finishplaats Buenos Aires kunnen de autocoureurs, quadrijders, motorrijders en truckers terug naar hun woonplaats reizen, onderwijl plannen makend en stoute dromen koesterend over de editie van 2016. Wat presteerden de Nederlanders in ‘s werelds meest roemruchte woestijnrally?

Dakar Rally 2015 – Hans Stacey

De meeste Nederlandse dagzeges kwamen evenals vorig jaar tot stand in de categorie trucks. Hans Stacey van Team Iveco | De Rooy | Petronas zette zijn handtekening onder vier eerste plaatsen. Daarvan kwamen er drie tot stand op de drie laatste dagen van de Dakar Rally. Teamgenoot Gerard de Rooy werd in drie etappes tweede en werd ook driemaal derde.

Al in de vierde etappe kon De Rooy zijn ambities met het oog op het Dakar klassement in de woestijn begraven. De trucker uit Son stond lang stil in de brandende hitte vanwege een gebroken krukas. Hij liep zes uur vertraging op. Uiteindelijk werd hij negende in het klassement op ruim zeven uur van de winnaar Ayrat Mardeev.

Erik van Loon

Erik van Loon is vanaf dit weekend de best presterende autocoureur ooit in de Dakar Rally. De coureur uit Riethoven eindigde net buiten het podium, maar zijn vierde plaats betekende wel de hoogste eindklassering ooit in deze categorie.

Van Loon heeft een nuchtere verklaring voor zijn zijn fraaie plek in de rangschikking. Zijn Mini is in bij lange na niet de snelste wagen in de competitie en hijzelf schuwt risico’s. Van Loon ziet de vierde plaats als een beloning voor steady, bewust en behoedzaam rijden. “Er staan een paar jongens achter mij die sneller zijn, maar die hebben iedere keer iets”, zei Van Loon vlak voor de slotetappe. “Wij hebben eigenlijk nog niets meegemaakt en dat proberen we zo te houden. We proberen het materiaal een beetje te sparen.”

Hans Vogels

Bij de motoren was Hans Vogels de beste Nederlandse deelnemer in Zuid-Amerika. Vier keer parkeerde hij zijn motor binnen de top tien en in het Dakar klassement werd hij elfde. “Ik kwam voor top twintig en eindig tegen de top tien aan. Niet te geloven”, jubelt de de rijder uit Boskant. Volgend jaar wil hij doordringen tot de beste tien. Met deze quote toont Vogels aan de juiste instelling te hebben om ook volgend jaar de beproevingen van de Dakar Rally te doorstaan: “Het was nát, niet normaal! Ik was helemaal in mijn hum: modder, slecht, glad. Ik heb genoten.”

Back To Top