skip to Main Content
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Tour de France 2015: BMC wint ploegentijdrit, Chris Froome behoudt geel

Tour de France 2015 – wielrennen. Team BMC heeft zondag in de negende etappe de ploegentijdrit het snelst afgelegd. De ploeg nam niet genoeg afstand van Sky om Chris Froome uit de gele leiderstrui te rijden. Maandag mogen bij de renners de voetjes even van de pedalen tijdens de eerste rustdag.

Rustdag Tour de France – verslag etappe 9

De team time trial had een lengte van 28 kilometer, begon in Vannes en finishte in Plumelec. In de voorgaande acht ritten van de Tour de France waren talloze renners onderuit gegaan en als gevolg van hun verwondingen afgestapt. Daardoor verschenen lang niet alle teams met negen rijders aan de start. De organisatie van de Tour doet er verstandig aan om deze discipline voortaan wat eerder in de Tour de agenderen.

Orica-GreenEDGE, de eerste starter, had bijvoorbeeld maar zes fietsers op het startpodium staan. Het Nederlandse LottoNL-Jumbo behoorde niet tot de favorieten en deed wat van de geelzwarte club mocht worden verwacht: negende van de 22 (op één minuut veertien). Laurens ten Dam en Bram Tankink moesten halverwege het parcours afhaken.

Van de formaties die in de afgelopen maanden wel hoge ogen gooiden qua tijdrijden verscheen Movistar het eerst aan de start. BMC en Sky waren in de tussenpunten telkens sneller dan Movistar, al scheelde het niet veel. Uitendelijk was Sky slechts één seconde trager en Movistar vier.

Robert Gesink 15e in klassement

Chris Froome verdedigt vanaf dinsdag twaalf seconden op Tejay van Garderen, terwijl Greg van Avermaet de Belgen hoop geeft op eindelijk weer een kort klassement van een landgenoot. Hij staat 27 seconden achter op Froome. Robert Gesink wipt over Bauke Mollema heen als hoogst genoteerde vaderlandse renner. Hij staat in de Tour de France vijftiende op bijna drie minuten en moest dus wel vier plekken prijsgeven.

“We hadden er meer van gehoopt”, zegt Gesink. “In Utrecht waren we super gestart op tijdritgebied, maar we zijn negen dagen verder dan Utrecht, en ik had geen negende plek verwacht.” Ook Mollema van Trek had geen reden tot juichen. “Ik had rond de minuut verlies verwacht. Maar veel concurrenten voor het klassement zitten nog bij ons in de buurt.”

Etappe 10

De tiende etappe wordt bewaard voor dinsdag. Tot die tijd mogen de renners uithijgen, wat trainen en natuurlijk medische verzorging ondergaan. Tankink kampt bijvoorbeeld met een “derde bal”, een zwelling in de buurt van een regio die aan de hand van de benaming wel te raden valt. “Ik zit even in de kwakkelzone met een probleem en ik hoop dat het snel is opgelost”, zegt de Tank.

Uitslag Tour de France etappe 9

12 juli – Vannes – Plumelec (28 km) – Ploegentijdrit

1 BMC in 32m15s
2 Sky in 33m16s (op 1s)
3 Movistar in 32m19s (op 4s)
4 Tinkoff-Saxo in 32m43s (op 28s)
5 Astana in 32m50s (op 35s)

Algemeen klassement Tour de France

1 Chris Froome (Sky) in 31u34m12s
2 Tejay van Garderen (BMC) op 12s
3 Greg Van Avermaet (BMC) op 27s

Back To Top