Ga naar hoofdinhoud

Vuelta: Alberto Contador favoriet in koninginnenrit Ronde van Spanje

Vuelta a Espana – etappe 16 – wielrennen. Prezemyslav Niemiec is winnaar geworden van de vijftiende etappe van de Vuelta. Bij de Meren van Covadonga reed hij solo naar boven, voor alle favorieten. Hij was al vroeg in de aanval gegaan met een groepje favorieten, waaronder John Degenkolb, Kristof Vandewalle, Javier Aramendia en Cameron Meyer.

De maximale voorsprong liep uit tot elf minuten, waarna het groepje kanshebbers weer dichterbij kwam en de een na de ander moest lossen – behalve Niemiec.

Vuelta a Espana

Niemiec kwam vijf seconden voor Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez binnen. Daar weer vijf seconden achter finishte Alberto Contador die het tempo in de slotklim voor zijn twee alsmaar braaf volgende landgenoten had bepaald en zelf niet meer mee wilde springen. Fabio Aru en Chris Froome kwamen als vijfde en zesde binnen op 17 seconden. Beste Nederlander was Robert Gesink die elfde werd en nu negende staat in het algemeen klassement, op 5:11 van Contador die de rode trui behoudt.

Na afloop vertelde Alberto Contador dat hij het met Chris Froome op een akkoordje wou gooien om Valverde en Rodriguez te lozen. Maar dat lukte niet. Met iemand die tegen de computer speelt, kun je geen verbond sluiten. Contador was op zichzelf aangewezen. Vandaag zal dat niet veel anders zijn. Tenzij Froome ervoor kiest het directe duel aan te gaan.

Etappe 16 Vuelta a Espana

8 sep 2014: San Martín – La Farrapona, 160.5 km
Vandaag de laatste rit uit het drieluik in de bergen die ook de koninginnenrit van deze editie van de Vuelta is. Morgen is er een rustdag in de Vuelta Ciclista a España, en die zullen de renners hard nodig hebben na deze loeizware bergrit. De renners vertrekken om 12.57 uur vanuit de gemeente San Martín del Rey Aurelio, het plaatsje dat in de negende eeuw gedurende de regering van Koning Aurelius de hoofdstad van het Asturische Koninkrijk was.

Bergen

De zestiende etappe van de Ronde van Spanje voert door het zuiden van het centrale deel van Asturias. Alles wat onder Oviedo ligt, is bergachtig en in de rit van vandaag is dan ook eigenlijk geen vlakke kilometer te vinden. De rit heeft maar liefst vijf bergdoorkomsten. Wel zit er na de eerste bergdoorkomst een stuk in waar de weg vooral omlaag gaat – waarna de bergdoorkomsten steeds direct op elkaar zullen aansluiten.

17,6 km: Alto de la Colladona. Cat.1. Niveauverschil 500 m. Lengte 7,4 km. gem. stijging 6,7%.
69,4 km: Alto del Cordal. Cat.2. Niveauverschil 470 m. Lengte 7,6 km. gem. stijging 5,5%
86,2 km: Alto de la Cobertoria, Cat.1. Niveauverschil 885 m. Lengte 10 km. gem. stijging 8,8%
127,1km: Puerto De San Lorenzo. Cat.1. Niveauverschil 860 m. Lengte 10,1 km. gem. stijging 8,5%
160,5 km: La Farrapona. Cat.1. Niveauverschil 1035 m. Lengte 16,5 km. gem. stijging 6,2%

Tussensprints

Ook de tussensprints vallen in de bergen, of eigenlijk, precies ertussenin. De eerste wordt na 75,5 km gereden in Pola de Lena, de hoofdstad van het gewest Lena. Meteen daarna wordt er weer geklommen op de Cobertoria waar de helling tot 16% oploopt en de afdaling al bijna net zo steil is. In de aanloop naar de Puerto de San Lorenzo wordt de tweede tussensprint gereden, in San Martín de Teverga met als doorkomst de 116,2 km. De klim gaat daarna verder omhoog en in de voorlaatste kilometer neemt het stijgingspercentage op tot 13%. Wie hier een gat laat vallen, kan vrijwel zeker niet meer mee…

Verschillen zijn klein

De slotklim in deze etappe van de Ronde van Spanje naar de Farrapona lijkt met een gemiddelde stijging van 6,2% niet zo zwaar, maar er zitten ook wat stukjes in waar weer even gedaald wordt. Met een maximale stijging van 12,5 % en de laatste kilometers voor de top waar het percentage niet onder de 10% komt, maakt deze eindklim tot de scherprechter van de koninginnenrit van de Vuelta van 2014.

Voor de klassementsrenners in de Vuelta wordt het erop of eronder. De verschillen zijn klein. Alleen het eerste deel van de rit biedt de ploegen mogelijkheden om speldenprikjes uit te delen en tempoverschillen te maken om de concurrentie uit te putten of weg te houden voorin, als het klimmen eenmaal echt aangaat op de Cobertoria.

Alberto Contador favoriet

De drie Spanjaarden zullen in deze rit moeten uitmaken wie van hen de beste is. Alberto Contador is favoriet. Gisteren leek hij zich te sparen en kon hij het zich permitteren een paar seconden te verliezen. Vandaag zal hij Rodriquez, noch Valverde, die ruimte willen geven.

Chris Froome heeft het nog niet laten zien, maar is in staat een etappe als deze te winnen. Als hij tenminste nog zonder zijn computertje kan en meegaat zoals de race dicteert. Fabio Aru, het jonge Italiaanse talent, liet gisteren zien goed mee te kunnen en deze vijftiende etappe wordt voor hem de grote test. Onder de Nederlanders zijn Wout Poels en Robert Gesink de mannen met de beste papieren.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top