Ga naar hoofdinhoud

Adrienne Herzog na doping twee jaar geschorst door Atletiekunie

Doping. Adrienne Herzog is door de Atletiekunie voor twee jaar geschorst. Bij Nederlandse atlete, wonende in de VS, werd in maart 2014 na een out-of-competitioncontrole positief bevonden. Het T/E-ratio van Herzog was te hoog (4,4).

Schorsing Adrienne Herzog – doping

Het nieuws werd gisteren pas door de Nederlandse atletiekunie bekendgemaakt nadat het oordeel al maandag door de tuchtcommissie van het Instituut was geveld.

De 29-jarige Herzog blijft tot op heden in alle toonaarden de beschuldigingen ontkennen en wijt de positieve test van vorig jaar aan een te grote foutenmarge. Trainingen, voeding, medicijnen, alcohol etc. kunnen een dopingtest beïnvloeden.

E-mails en contacten met Stefan Matschiner

E-mails van haar hand die bij de Volkskrant en Vrij Nederland terechtkwamen zeggen echter wat anders. Zes jaar geleden heeft Herzog zichzelf naar eigen zeggen geïnjecteerd en in de mails schrijft Herzog over EPO. “Ik gebruik nu testosterongel, heel goed spul, ik smeer het op mijn buik en benen en het is binnen tien tot zesentwintig uur uit je lichaam verdwenen.”

Schorsing Adrienne Herzog doping GettyAdrienne Herzog hield er bovendien dubieuze contacten op na waaronder met Stefan Matschiner, de beruchte dopingmakelaar uit Oostenrijk. Matschiner leverde ook verboden middelen aan o.a. Michael Boogerd en andere leden van de Rabobank wielerploeg.

Reactie Adrienne Herzog

“De afgelopen 10 maanden zijn de moeilijkste van mijn leven geweest. Ik heb nooit bewust doping genomen. Ik deed alles wat ik kon om te proberen om dit feit te bewijzen en heb gedetailleerd bewijs aan de leden van de hoorzitting voorgelegd daarmee heb ik aangetoond dat mijn positieve test het gevolg was van een fout. Helaas blijkt nu dat dit bewijs is genegeerd. Ik zal terugkeren in de wedstrijden en succesvol zijn wanneer mijn schorsing eindigt”, aldus Adrienne Herzog.

Schorsing tot mei 2016

Tot half mei 2016 mag Herzog niet aan wedstrijden deelnemen. De atlete won tweemaal brons op het EK cross en woont en traint in Colorado (VS). De Dopingautoriteit heeft in dit geval nauw samengewerkt met de USADA. De officiële persverklaring luidt als volgt:

“Op 16 februari 2015 heeft de tuchtcommissie van het instituut sportrechtspraak een uitspraak gedaan in de dopingzaak van Adrienne Herzog. De tuchtcommissie acht bewezen dat Adrienne Herzog een overtreding van artikel 3 van het dopingreglement heeft begaan. De tuchtcommissie heeft Adrienne Herzog een periode van uitsluiting opgelegd die op 14 mei 2016 afloopt, hetgeen neerkomt op een uitsluiting van 2 jaar. Het is een schorsing met terugwerkende kracht.”

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top