skip to Main Content

UE Santa Coloma – FC Twente: Onrust bij de Tukkers door Luuk de Jong

UE Santa Coloma – FC Twente. Eerste voorronde Europa League 2012. Donderdag 12 juli, 19.30 uur. Het is momenteel geen pais en vree bij FC Twente.

Dat komt niet door de tegenstander in de eerste voorronde van de Europa League, want UE Santa Coloma ligt al uitgeput in de touwen, na de 6-0 van vorige week. Interne strubbelingen leggen FC Twente lam.

FC Twente was jarenlang een stabiele organisatie, waar rust heerste en jaarlijks een stapje richting de nationale top werd gezet. Eenmaal bij die top aangekomen, met het landskampioenschap van 2010, bleek het niet zo eenvoudig om aan de top te blijven. Ook het imago van gemoedelijke provincieclub staat op de helling. Kennelijk speelt voorzitter Joop Munsterman het spel rondom de transfer van Luuk de Jong keihard.

De aanvaller staat in de belangstelling van onder meer Newcastle en het Duitse Borussia Mönchengladbach. De Jong lijkt een voorkeur te hebben voor de Duitsers. De krant Bild schrijft dat Twente genoegen neemt met een bod van minder dan twintig miljoen euro. Eerder nog verklaarde Munsterman dat hij pas tevreden is met twintig miljoen. Aangezien er een onwerkbare situatie dreigt te ontstaan, waarbij De Jong niet wordt verkocht maar daarna ook niet meer frank en vrij voor FC Twente kan spelen, is hij bereid om 14,5 miljoen te accepteren.

De Jong droomt al weg van zijn optredens in de Bundesliga. “Ik wil alleen maar naar Borussia Mönchengladbach. Ik heb coach Lucien Favre meerdere malen gesproken. We hebben het onder meer over de speelwijze gehad. Ik ben er zeker van dat zijn filosofie perfect aansluit bij mijn ambitie om in de top te spelen.”

Inmiddels is de situatie niet slechts een intern akkefietje binnen de club. De Vereniging van Contractspelers VVCS bemoeit zich ook met de zaak. Voorzitter Danny Hesp meent dat Twente zijn afspraken met De Jong niet nakomt. “Sommige mensen slaan blijkbaar door als ze het grote geld ruiken. Als ze een speler willen contracteren zeggen ze dat hij bij doorverkoop een percentage van de transfersom krijgt. Maar als hij dan een paar jaar later vertrekt, kan hij alleen naar een andere club als hij dat bedrag aan zich voorbij laat gaan.”

Trainer Steve McClaren verbaast zich over de gang van zaken. “Ik heb Luuk zaterdag gebeld en hem gezegd, dat ik hem maandag verwacht. Ik heb gezegd, wees een goede professional, zorg dat je er bent en zorg dat je fit bent.” Luuk speelt niet mee tegen UE Santa Coloma.

Back To Top