Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Thibaut Courtois: slungel wordt topkeeper van Genk, Atletico Madrid en Chelsea

De Belgische doelman Thibaut Courtois, sluitpost van Chelsea en het Belgische Elftal, is genomineerd voor de Ballon d’Or, de prijs voor de beste voetballer van het jaar. De voetbalbond Fifa heeft de pas 22-jarige Courtois niet louter voor de vorm op de lijst met 23 namen gezet omdat er nu eenmaal ook een keeper bij moet zitten. Courtois is daadwerkelijk een van de belangrijkste spelers van het moment.

Thibaut Courtois – van slungel tot topkeeper

De bijna twee meter lange Courtois werd geboren in Bree, in Belgisch Limburg, vlak onder de grens met het Nederlandse Limburg. Het voetbalvirus kreeg al snel vat op de jonge Thibaut maar het was bij zijn lokale club Bilzen VV echter niet zijn taak om de ballen tegen te houden. Totdat hij een jaar of zeven was, werd hij opgesteld als linksback.

Profclub Racing Genk kreeg via zijn scoutingnetwerk het jonge talentje in de smiezen en verzocht hem en zijn ouders om toe te treden tot de jeugdacademie. Jarenlang werd in Genk aan de jonge doelman gekneed en gesleuteld. Guy Martens was destijds de keeperstrainer bij Genk en hij kreeg de puberende Courtois onder zijn hoede. “Op zijn veertiende was hij een slungel, die met zijn lengte worstelde”, herinnert Martens zich.

Ondanks de inzet en prima reflexen van Courtois, leek zijn verblijf bij Genk op niets uit te draaien. “Het is een eigenaardig verhaal”, verklaart Martens. “Thibaut werd een slungel en daar leden zijn keeperscapaciteiten onder. Hij had wat problemen met zijn lengte. Zijn generatiegenoot Koen Casteels had bij de jeugd een streepje voor op Courtois.”

Met 16 jaar debuut Jupiler Pro League

Racing Genk besloot toch om de doelman aan te houden, want uiteindelijk levert een bovengemiddelde lengte meer voordelen op dan nadelen voor een keeper. In april 2009 werd Courtois beloond voor zijn jarenlange loyaliteit en werklust. Hij debuteerde in de Belgische Jupiler Pro League toen hij op 24 dagen na zeventien jaar was.

In het seizoen 2009 – 2010 wachtte Thibaut Courtois echter vergeefs op meer speeltijd. Ook in de jaargang 2010 – 2011 leek hij genoegen te moeten nemen met een rol op de bank of als uitgeleende speler om toch maar zijn kunnen te kunnen tonen. Het lot greep in. Genks voorgenomen eerste keeper Laszlo Köteles had door nalatigheid van zijn voormalige club VTK zijn papieren niet in orde.

Met Courtois werd Genk kampioen van België

De clubleiding en trainer hoefden niet te panikeren omtrent de inzetbaarheid van de Hongaarse doelman. Ze hadden immers een doelman in huis die jarenlang was onderwezen door hun eigen jeugdtrainers, die weliswaar nog jong was maar simpelweg al vroeg volwassen was geworden. Thibaut Courtois kreeg een kans en greep die net zo klemvast aan als hij de jaren daarop zou doen met vijandelijke ballen.

Martens weigert te spreken van geluk voor zijn oogappel. “Op termijn zou hij sowieso zijn kans gegrepen hebben”, zegt hij vol overtuiging. Racing Genk werd dat seizoen kampioen van België. “Zonder Courtois zouden we die landstitel niet gewonnen hebben. Zijn aandeel was ongelooflijk groot”, aldus Martens.

Dat seizoen speelde hij veertig competitieduels voor Genk, waarin hij 32 tegengoals ontving en veertien keer het doel schoon hield. Hij werd beloond met de uitverkiezing tot speler van het jaar bij Genk en beste keeper van de Belgische competitie.

Bij Chelsea verhuurd aan Atletico Madrid

Zijn prestaties waren opgemerkt door de scouts van de Europese topclubs. Het Engelse Chelsea bleek het meest verleidelijke bod uit te brengen. Courtois tekende in juli 2011 een contract met een looptijd van vijf jaar. De Londense club beschikte al over een vermaarde doelman, te weten Petr Čech, die destijds pas 29 jaar was en al sinds 2004 de absolute nummer één was voor Chelsea.

De Belg kon allicht niet concurreren met zo’n clublegende en internationaal icoon. Hij werd verhuurd aan Atlético Madrid, alwaar hij shirtnummer dertien kreeg, maar wel direct werd gezien als de nummer één. In zijn eerste zes optredens in de Spaanse Primera Division kreeg hij in vier duels geen tegengoal. Atletico’s andere keeper Sergio Asenjo besefte al snel dat de dug out zijn tweede huiskamertje zou worden.

In Madrid beleefde Thibaut Courtois zijn doorbraakjaar (2011 – 2012). In 37 competitiewedstrijden voor Atletico speelde hij 3.262 minuten, kreeg hij 41 tegengoals en redde hij 68,7% van de schoten die hij te verwerken kreeg. De club schopte het tot de finale van de Europa League, waarin het met 3-0 won van landgenoot Athletic Bilbao.

De triomf van Atletico Madrid in mei 2012 leek een eenmalig hoogtepunt te zijn van de club die in de jaren daarvoor in de Spaanse competitie plekken in de subtop afwisselde met de middenmoot. Trainer Giovanni van Bronckhorst had andere plannen. Hij koppelde jonge talenten als Courtois, Diego Costa en Koke aan ervaren leiders als Gabi en Diego Godin en smeedde een ploeg die door velen wordt omschreven als “vechtmachine”.

Chelsea krijgt spijt – Atletico Madrid met Courtois kampioen

Het tweede seizoen van Courtois bij Atletico Madrid (2012 – 2013) was nog sterker dan het jaar daarvoor. In die jaargang kreeg hij slechts 27 goals tegen en voerde hij zijn reddingspercentage op naar 76%. Ook scherpte hij het record aan van meeste minuten zonder tegengoals in Atletico’s stadion Estadio Vicente Calderon. Hij bleef 820 minuten ongepasseerd.

Atletico werd derde in de Spaanse competitie en mocht daardoor in 2013 – 2014 deelnemen aan de Champions League. De huurovereenkomst met Chelsea werd verlengd. Daar kreeg Chelsea later dat seizoen spijt van, toen de teams elkaar troffen in de halve finale van de Champions League. Naar verluid was in het contract de clausule opgenomen, dat Atletico de keeper wel op mocht stellen tegen zijn eigenlijke eigenaar, maar dat die keuze wel zou leiden tot een rekening van drie miljoen euro per duel.

De UEFA stelde Atletico gerust met de verklaring dat zulke clausules niet rechtsgeldig zijn. Thibaut Courtois kon dus spelen en plaatste zich met zijn team zelfs voor de eindstrijd van de Champions League, die echter in verlenging werd verloren van Real Madrid. Wel werd Atletico de kampioen van Spanje en de bijdrage van Courtois kan niet worden genegeerd, want hij kreeg in liefst twintig competitieduels geen tegengoal.

Thibaut Courtois gaat nu voor Premier League titel

Voor Chelsea was de constructie omtrent Courtois niet meer houdbaar. Trainer Jose Mourinho nam een lastige maar logische beslissing: Petr Cech werd vervangen door de Belgische international. Na drie superjaren bij Atletico en inmiddels ruim twintig interlands met de Rode Duivels kon de hele wereld zien dat Courtois alle kenmerken bezit van een topper. Hij voelt zich ook van de doellijn af comfortabel, blijft kalm bij het opeisen van hoge ballen en heeft katachtige reflexen.

“We hebben de kwaliteit om de Engelse competitie te winnen en de finale te spelen van de Champions League”, zegt Courtois over Chelsea. “Maar als ik moet kiezen, laten we dan dit jaar maar de landstitel winnen en dan volgend jaar de Champions League”.

“Hij is het kroonjuweel van de Belgische doelmannen”, spreekt Guy Martens. “Wat zijn volgende bestemming ook wordt, hij zal altijd eerste doelman blijven. We gaan nog jaren plezier aan hem beleven.”

Alleen in 1963 won een doelman de Gouden Bal, te weten Lev Jasjin van Lokomotiv Moskou.

Back To Top