Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Programma EK voetbal kwalificatie: Turkije wil Oranje in halen

Programma EK voetbal 2016 kwalificatie. Vrijdag worden er negen kwalificatieduels voor het EK voetbal 2016 gespeeld. Turkije, vierde in groep A, tracht om 18:00 uur uit tegen Kazachstan nummer drie Nederland te achterhalen. Oranje speelt later die avond uit tegen Letland.

Voorbeschouwing Kazachstan – Turkije (18:00)

Turkije en zeker Nederland waren de favorieten voor de kopposities in Groep A. Maar halverwege de kwalificatiecyclus staan de Turken vierde met vijf punten uit vijf duels en heeft Nederland slechts zeven punten verdiend. De uiteindelijke nummer vier kan het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk vergeten. Voor de Turken zijn drie punten tegen Kazachstan dus een must.

De Kazachen beseffen dat hun poging om het Europese eindtoernooi te bereiken op niets zal uitlopen. Zij hebben slechts één puntje achter hun naam staan en ook aan het doelsaldo van vier voor, dertien tegen is af te lezen dat het een hopeloze missie is.

Volgens de website Turksvoetbal.net heeft de 23-koppige selectie van Kazachstan een totale transferwaarde van circa 11 miljoen Euro. Turkije torent daar bovenuit met een bedrag van 175 miljoen euro. Het heftigste prijskaartje heeft Arda Turan van Atlético Madrid, terwijl de pas 21-jarige Hakan Calhanoglu van Bayer Leverkusen vorig jaar 14 miljoen kostte en nu zo’n 18 miljoen waard schijnt te zijn.

Van juni 2005 tot november 2014 troffen de landen elkaar vier keer en telkens wonnen de Turken. Als opsteker werd eerder deze week de oefenwedstrijd thuis tegen Bulgarije gewonnen met 4-0.

Voorbeschouwing Ijsland – Tsjechië (20.45)

De winnaar van dit duel maakt een goede kans om te eindigen als nummer één van Groep A. De Tsjechen hebben dertien punten, de Ijslanders twaalf. Wel heeft Ijsland een beter doelsaldo: plus tien versus plus vijf. Het land heeft zowel het hoogste aantal goals voor als het laagste aantal goals tegen.

Nooit eerder plaatste Ijsland zich voor een WK of EK. Winst op de Tsjechen brengt die droom binnen handbereik. Spektakel biedt Ijsland niet en dat is ook niet het plan van coach Carl Lagerback. Het is zo’n team dat vooral loert op spelhervattingen en counters, maar op andere momenten gerust tien spelers op de eigen helft posteert. In vier van de vijf kwalificatieduels kreeg het land geen tegengoal.
Tsjechië greep een half jaar geleden in eigen huis drie punten (2-1) en had dat voor een groot deel te danken aan een eigen goal van Jon Dadi Bodvarsson.

Programma EK voetbal 2016 kwalificatie

Vrijdag 12 juni,
18:00 uur Kazachstan – Turkije
20:45 uur
Ijsland – Tsjechië
Letland – Nederland
Andorra – Cyprus
Bosnië-Herzegovina – Israël
Wales – België
Kroatië – Italië
Malta – Bulgarije
Noorwegen – Azerbeidzjan

Back To Top