Nederland – Denemarken

Nederland – Denemarken, EK 2012. De eerste wedstrijd van Oranje op het Europees Kampioenschap is tegen Denemarken op 9 juni om 18.00 uur in Charkov. Vele Denen verdienen hun Deense koffiebroodjes in de Nederlandse Eredivisie of hebben dat vroeger gedaan.

Daarnaast was het Scandinavische land ook twee jaar geleden, op het WK in Zuid-Afrika, bij Oranje ingedeeld in de groepsfase. Destijds won Nederland met 2-0.

Ook toen was het de openingswedstrijd voor beide landen. Nederland is de winnaar van kwalificatiegroep E, waarin Zweden tweede werd en Hongarije met de derde plaats naast de tickets greep. Nederland pakte 27 punten uit tien wedstrijden. Na negen overwinningen op rij ging het mis in de tiende wedstrijd.

Het doelsaldo was het beste van alle deelnemers aan het EK 2012: 37 voor, acht tegen. Denemarken won groep H en liet Portugal en Noorwegen achter zich. De Denen haalden uit acht duels negentien punten. Van Portugal werd uit 3-1 verloren en thuis 2-1 gewonnen. Als je wilt wedden op voetbal en dan speciaal het EK dan geven de bookmakers de meeste kans op winst voor Nederland tegen Denemarken.

Nederland – Denemarken geschiedenis

Het is precies honderd jaar geleden dat Nederland en Denemarken voor het eerst een grasmat betraden voor een interland. Denemarken won op de Olympische Spelen met 4-1. In 1992 en 2000 troffen de landen elkaar op het EK voetbal.

In 1992 won Denemarken na strafschoppen en in 2000 nam Nederland wraak via een 3-0 overwinning. Nederland staat momenteel vierde op de FIFA ranglijst, Denemarken is de nummer tien. Eind februari oefende Denemarken tegen Rusland. In de selectie waren onder meer Simon Poulsen (AZ), Lasse Schone (na de zomer van Ajax), Eriksen (Ajax) en Mads Junker (Roda JC) opgenomen.

Ook Boilesen (Ajax), Enevoldsen (Groningen) en Nicklas Pedersen (Groningen) maken kans op het EK. Spits Rommedahl speelde bij PSV. Sterspeler is Nicklas Bendtner, die dit seizoen door Arsenal werd uitgeleend aan Sunderland. Bondscoach Morten Olsen trainde vijftien jaar geleden Ajax.

Eriksen waarschuwt Oranje alvast: “Eens kijken of we Nederland snel naar huis kunnen sturen. Ik heb het gevoel dat het Nederlandse publiek Denemarken een beetje onderschat. Hou dat maar zo.”

Advertorial

Unibet