Ga naar hoofdinhoud

Klassieker Feyenoord – Ajax: derby’s dit weekend in Eredivisie

Feyenoord – Ajax, Klassieker. Het weekend van de derby’s is aanstaande in de Eredivisie. Excelsior neemt op het Woudenstein op tegen Rijnmond-broertje FC Dordrecht, terwijl Willem II de streekderby tegen NAC Breda afwerkt. Heracles Almelo treft het zo gehate FC Twente, maar de echte Klassieker gaat natuurlijk tussen Feyenoord en Ajax.

Klassieker Feyenoord – Ajax

Terug naar de vorige editie van Feyenoord-Ajax in De Kuip. Op het moment dat de Ajax-bus arriveert bij het stadion in Rotterdam-Zuid staan er al tientallen Feyenoord-supporters te wachten. Het Rotterdamse welkom is niet bepaald warm te noemen. De Ajacieden krijgen een indrukwekkend repertoire aan scheldwoorden naar hun hoofd geslingerd en de toon is meteen gezet.

Het is typerend voor wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax, Rotterdam en Amsterdam. Ook zonder supporters van de bezoekende club is de sfeer vijandig. Het enige verschil is dat de ME nu niet meer hoeft in te grijpen. Voorlopig zijn er dan ook geen uitsupporters welkom.

Ajax verliest bijna nooit meer in Rotterdam

Hoewel de Feyenoord-supporters vaak voor een vijandige sfeer kunnen zorgen in De Kuip, blijkt deze vaak niet intimiderend genoeg om de Ajacieden van hun stuk te brengen. Ajax verliest de laatste jaren namelijk zelden in De Kuip. De Amsterdammers waren vorig seizoen met 1-2 te sterk en verloren in de laatste negen jaar slechts tweemaal van de eeuwige aartsrivaal. Een statistiek waar de Rotterdammers van gruwelen, want een overwinning op Ajax zorgt ervoor dat het verdere verloop van het seizoen net iets minder belangrijk is.

De rivaliteit tussen beide kampen is dusdanig groot dat een onderlinge transfer niet in dank wordt afgenomen door de supporters. In het verleden hebben er echter talloze spelers de overstap van Ajax naar Feyenoord of andersom gemaakt. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Johan Cruijff, maar ook Wim Jansen, Henk Groot, Jan Everse, John van Loen, Arnold Scholten en Angelos Charisteas durfden de gewaagde overstap te maken. Onlangs voegde ook Kenneth Vermeer zich bij dat rijtje. De doelman kon bij Ajax geen genoegen mee nemen met een rol op het tweede plan en werd tot verbijstering van Frank de Boer verkocht aan Feyenoord.

Vermeer treft oude ploeggenoten

Voor Vermeer is het duel van zondag dan ook extra pikant, want in De Kuip treft hij zijn voormalige ploeggenoten. De sluitpost zal sowieso een basisplaats krijgen van trainer Fred Rutten, die Erwin Mulder normaliter op de bank houdt. Het Rotterdamse verlangen naar een overwinning is zondag extra groot. Niet alleen omdat Ajax op bezoek komt, maar ook omdat de ploeg van trainer Fred Rutten dit seizoen nog geen competitiewedstrijd wist te winnen in eigen huis. Dieptepunt was de nederlaag van vorige week in de Eredivisie tegen Willem II (1-2). Hoewel het seizoen nog maar pril is, neemt de druk op Rutten nu al toe.

Laatste tien edities van Feyenoord – Ajax

2 maart 2014: Feyenoord – Ajax 1-2
28 oktober 2012: Feyenoord – Ajax 2-2
29 januari 2012: Feyenoord – Ajax 4-2
19 september 2010: Feyenoord – Ajax 1-2
6 mei 2010: Feyenoord – Ajax (beker) 1-4
31 januari 2010: Feyenoord – Ajax 1-1
21 september 2008: Feyenoord – Ajax 2-2
11 november 2007: Feyenoord – Ajax 2-2
22 oktober 2006: Feyenoord – Ajax 0-4
23 april 2006: Feyenoord – Ajax 2-4

Andere derby’s Eredivisie

Natuurlijk kent de Nederlandse Eredivisie ook nog andere derby’s. Zo zijn wedstrijden tussen Heracles Almelo en FC Twente altijd beladen, omdat beide ploegen zijn gehuisvest in de streek Twente. Toch betekenen die onderlinge duels meer voor de Heracles-fans dan voor de Twente-aanhang. Het krachtsverschil tussen beide ploegen is namelijk een stuk groter dan bijvoorbeeld bij Feyenoord-Ajax. Twente komt meestal als winnaar uit de strijd.

De provincie Noord-Brabant kent veel verschillende derby’s, maar wedstrijden tussen Willem II en NAC Breda zijn toch wel het meest beladen. Tilburg tegen Breda levert vaak een hoop spektakel op en de onderlinge rivaliteit tussen beide supportersgroepen is groot. Willem II is sinds dit seizoen weer terug op het hoogste Nederlandse niveau en is het seizoen uitstekend begonnen. Vrijdag krijgen de Tilburgers weer eens de kans om de aartsrivaal uit Breda pijn te doen.

Geen Gelderse derby meer

Ook de regio Rijnmond levert verschillende derby’s af. Sparta Rotterdam – Excelsior was jarenlang een affiche die werd afgewerkt in de Jupiler League, maar tegenwoordig voetbalt laatstgenoemde club weer in de Eredivisie. Daar komt het dit jaar tegen grote broer Feyenoord te spelen, terwijl ook streekgenoot FC Dordrecht een van de tegenstanders is. De rivaliteit tussen Feyenoord en Sparta was vroeger enorm, maar laatstgenoemde club vormt op het gebied van sportieve prestaties al jarenlang geen bedreiging meer.

Datzelfde geldt voor de Limburgse derby’s tussen Roda JC, MVV, Fortuna Sittard en VVV-Venlo, clubs die tegenwoordig op het een na hoogste niveau worden gespeeld. Ook de Gelderse derby tussen Vitesse en NEC zal dit seizoen niet plaatsvinden, omdat laatstgenoemde club vorig seizoen degradeerde naar de Jupiler League. Zonde, want de strijd tussen Arnhem en Nijmegen leveren altijd enorm veel strijd en spektakel op. Nederland kan tegenwoordig wel weer genieten van de IJsselderby, die wordt gespeeld tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle.

Derby’s in het noorden van het land

Ook de Friese derby leeft weer volop. SC Cambuur was jarenlang het kleine broertje van aartsrivaal SC Heerenveen, maar de club uit Leeuwarden speelt tegenwoordig aantrekkelijk voetbal en staat momenteel op een knappe derde plaats in de Eredivisie. Heerenveen heeft er in Friesland daardoor een serieuze concurrent bij. FC Groningen is de andere rivaal van Heerenveen. De Noorderlingen noemen zichzelf al jaren de Trots van het Noorden, tot irritatie van de Friese aanhang. Ten slotte kan ook de wedstrijd tussen AZ en Ajax als een echte derby gezien worden, want beide clubs zijn afhankelijk uit Noord-Holland.

Overzicht Nederlandse derby’s in Eredivisie

Vitesse – NEC
AZ – Ajax
FC Dordrecht, Excelsior of Feyenoord
PSV – NAC Breda
Willem II – NAC Breda
FC Groningen – sc Heerenveen
SC Cambuur – sc Heerenveen
Heracles Almelo – FC Twente
PEC Zwolle – Go Ahead Eagles
PEC Zwolle – FC Twente

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top