Jong Oranje wint Nederland – Duitsland op EK onder 21

Nederland – Duitsland, EK onder 21. Jong Oranje is met een prima resultaat begonnen aan het Europees kampioenschap in Israël. Buurland Duitsland werd verslagen met 2-3. In de rust stond Jong Oranje na een wervelende eerste helft voor met 0-2.

Het had er alle schijn van dat er nog meer goals in aantocht waren voor de jonge Nederlanders. Duitsland werd overrompeld met fraaie combinaties en lastig te verdedigen positiespel. Het leidde tot twee grote kansen in de eerste tien minuten. In de 24e minuut drukte Adam Maher van AZ Alkmaar het krachtsverschil uit met een doelpunt van afstand. De Duitse keeper Leno reageerde niet alert op het niet zo heel harde schot.

Wijnaldum scoort 2-0

Georgino Wijnaldum zorgde voor de 0-2. Hij rook de onzekerheid in de Duitse defensie en begon op goed geluk aan een slalom. Wonderwel schudde hij iedereen van zich af en voordat een woud van Duitse voeten de bal kon blokken, drukte hij af. Leno raakte de bal nog wel aan maar tikte hem achterover in het net.

De Duitsers stonden al veel te vroeg aan de aftrap voor de tweede helft. De pauze van vijftien minuten was nog niet om. Het ongeduld en de daadkracht vertaalde zich in een sterke come-back. De rollen waren ineens omgedraaid. Jong Oranje verloor de controle en liet zich terugdringen. Keeper Zoet veroorzaakte een penalty en dat leidde de 1-2 in. In de 81e minuut maakte Holtby de gelijkmaker en dat was verdiend. Toch greep Oranje nog de drie punten. Uit een hoekschop kopte Leroy Fer de bal genadeloos en strak in het Duitse doel.

“In de rust heb ik de jongens ondanks de 2-0 voorsprong nog gewaarschuwd”, zei coach Cor Pot. “De Duitsers geven nooit op. Dat is in het tweede deel wel gebleken. Zij kwamen terug en wij werden onzeker, gingen twijfelen. Na de 2-2 heb ik met Fer meer fysieke kracht gebracht. Ineens kregen wij weer de kansen. Gelukkig hebben we er één daarvan benut.”

“Dat had nooit mogen gebeuren”, meent aanvoerder Kevin Strootman. “Gelukkig hebben we ons op tijd hersteld. Het was heel mooi én belangrijk dat Leroy Fer kort voor tijd het winnende doelpunt nog inkopte.” Zondag 9 juni om 18.00 uur speelt Jong Oranje tegen Jong Rusland.

Advertorial

Unibet