Ga naar hoofdinhoud

Afrika Cup 2015 vandaag: Zambia – DR Congo en Tunesië – Kaapverdië

Afrika Cup 2015. Op de tweede dag van de Afrika Cup speelt Zambia om 17:00 uur tegen DR Congo en beginnen Tunesië en Kaapverdië om 20:00 uur aan hun match.

Zaterdag is de dertigste uitgave van de Africa Cup of Nations geopend met een feestelijke ceremonie vol zang, dans, folklore en uitzinnige ritmes. Gastheer Equatoriaal-Guinea, een klein land in West-Afrika met minder dan één miljoen inwoners, greep de kans aan om zich van zijn beste kant te laten zien. Dat is wel nodig ook, want op het gebied van mensenrechten en gelijke kansen en rechten geniet het land een dubieuze reputatie.

In de openingsmatch van het toernooi hield Equatoriaal-Guinea stand tegen Congo, het buurland van DR (Democratische Republiek) Congo. Door goals van Emilio Lopez (1-0) en Thievy Bifouma werden de punten gedeeld. Vervolgens ging Burkina Faso, de nummer twee van twee jaar geleden, onderuit tegen Gabon: 0-2.

Uitslagen Afrika Cup 17 januari 2015

Groep A – Bata Stadium:
17.00 uur Equatoriaal Guinea – Congo 1-1
20.00 uur Burkina Faso – Gabon 0-2

Zambia – DR Congo 17:00 uur

Titelhouder Zambia, oftewel “De Kogels”, heeft sinds begin 2013 geen indruk gemaakt en is op de FIFA ranking gezakt naar plek 78. Congo DR staat 60e op de FIFA ranking. In december werd de Zambiaanse selectie beroofd van een sleutelspeler toen verdediger Nyambe Mulenga bij een autocrash betrokken raakte en zijn been brak. Wel is aanvaller Emmanuel Mayuka van de partij, die onder contract staat bij Southampton maar is uitgeleend aan het Franse Sochaux.

De bekendste spelers van DR Congo, “De Luipaarden”, zijn Dieumerci Mbokani, Yannick Bolasie en de naar Johan Neeskens vernoemde Neeskens Kebano. Laatstgenoemde doorliep de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain, speelde ook voor het Franse jeugdteam, maar besloot in 2014 te debuteren voor De Luipaarden. In de Eredivisie speelt geen voetballer uit Congo.

Zambia is defensief meer solide, Congo is avontuurlijker maar tendeert te veel tegengoals op te lopen. We tippen dat beide teams scoren en bij bookmakers noteert dat 2,30.

Tunesië – Kaapverdië 20:00 uur

In de laatste edities van de Afrika Cup is Tunesië immer een “dark horse”. De winnaar van 2004 zag vlak voor het toernooi Saber Khalifa en Fakhreddine Ben Youssef geblesseerd afhaken.

De Tunesische “De arenden van Carthago” zijn gedisciplineerder en beter georganiseerd dan de aanvalslustige “Blauwe Haaien”. Laatstgenoemden beschikken onder meer Odair Fortes van Reims, Ryan Mendes van Lille en aanvaller Julio Tavares van Dijon.

Tunesië won de twee vorige onderlinge duels, in het kader van de kwalificaties voor het WK 2014, met 3-0 en 1-2. We tippen drie punten voor Tunesië en bookmakers zetten daar 2,10 op. Hier kan je de favorieten zien om te wedden op voetbal.

Programma Afrika Cup vandaag:

18 januari 2015
Groep B – Estadio de Ebebiyín:
17.00 uur Zambia – RD Congo
20.00 uur Tunesië – Kaapverdië

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top