Ga naar hoofdinhoud

Afrika Cup 2015 vandaag: Halve finale DR Congo – Ivoorkust

DR Congo – Ivoorkust, Afrika Cup 2015  halve finale. Nog vier landen zijn in de strijd om de Afrika Cup 2015. Twee favorieten zitten er nog in en twee kleinere voetballanden die hopen op een stunt. Vandaag treffen de sterren van Ivoorkust het dappere DR Congo in de eerste halve finale.

Afrika Cup 2015 halve finale

DR Congo – Ivoorkust (aanvang 20:00). Van tevoren werd Ivoorkust wel in deze halve finale verwacht, maar DR Congo niet. Dat land plaatste zich als beste nummer drie slechts uit de kwalificatie voor dit toernooi. Het overleefde ternauwernood op doelsaldo de groep met het sterke Tunesië en de winnaar van de Afrika Cup in 2012 Zambia. En in de kwartfinale overkwam het een 2-0 achterstand tegen buurland Congo met nog een half uur te spelen.

Maar DR Congo staat er wel. De ploeg met Dieumerci Mbokani (voormalig Standard Luik, Anderlecht en nu Dynamo Kiev) als uithangbord. Bondscoach Florent Ibengé is de enige overgebleven coach uit eigen land. Hij is vooral trots op de mentale kracht van zijn ploeg. “Tegen Congo verloren we nooit de hoop en het zelfvertrouwen. Tegen Ivoorkust gaan we nu ook onze beste wedstrijd ooit spelen.”

DR Congo bekend met ondergrond tegen Ivoorkust

Ibengé en zijn ploeg bestrijden Ivoorkust vanavond in het Estadio de Bata. En dat is bekend terrein voor DR Congo. Want het land speelde zowel de laatste groepswedstrijd tegen Tunesië al in dat stadion als de kwartfinale van de Africa Cup of Nations tegen Congo. “Het is inderdaad een voordeel voor ons. Maar tegen Ivoorkust moeten we sowieso alles geven om in de finale te komen, net zoals we dat moesten doen om al in deze halve finale te staan.”

Hervé Renard zoekt tweede Afrika Cup met Ivoorkust

Het verhaal van Ivoorkust op de Afrika Cup is inmiddels bekend. De laatste jaren altijd favoriet, maar nooit de titel. De afgelopen vijf edities waren er twee verloren finales, een halve finale en twee kwartfinales voor De Olifanten. Ivoorkust heeft een slimme zet gedaan door de bondscoach aan te trekken die in 2012 in de finale met Zambia te sterk was voor Ivoorkust: De Fransman Hervé Renard.

Dit toernooi kreeg hij de sterrenploeg van Ivoorkust moeilijk op gang, maar in de kwartfinale tegen Algerije toonde zijn ploeg eindelijk zijn ware kracht. “Ik denk dat we het beste team van het toernooi hebben verslagen”, zei Renard na de 3-1 zege. “Zij waren weliswaar beter, maar wij counterden met spelers als Max Gradel, Gervinho en Wilfried Bony. In het voetbal kun je je niet veroorloven om jezelf sterker in te schatten dan je bent.”

Wilfried Bony van groot belang

In de groepsfase kwam hij nog niet tot scoren, maar tegen Algerije was hij tweemaal trefzeker: Wilfried Bony. Hij kan wel eens de sleutel zijn tot het nationale verlangen van Ivoorkust: Eindelijk weer een Afrika Cup na 1992. “Hij was de topscorer in Engeland in het kalenderjaar 2014”, merkte Renard al op.

Twee of drie goede acties van de nieuwe spits van Manchester City in twee duels kunnen hem onsterfelijk maken in eigen land. Maar Bony en de rest van de kwalitatief sterke ploeg kunnen zich geen onderschatting veroorloven. Want het is niet voor niets dat Ivoorkust de afgelopen vijf edities de trofee niet omhoog kon houden. Er ligt altijd wel een mogelijke verrassing op de loer.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top