Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Afrika Cup 2015: vandaag 17.00 uur gastland Equatoriaal Guinea – Congo

Afrika Cup 2015. Zaterdag 17 januari om 17:00 uur Nederlandse tijd begint het immer kleurrijke en attractieve toernooi Africa Cup of Nations, oftewel het Afrikaans Kampioenschap Voetbal 2015. Gastland Equatoriaal-Guinea opent het bal tegen Congo. Daarna speelt vice-kampioen Burkina Faso tegen Gabon.

Equatoriaal-Guinea – Congo

De organisatie van de Afrika Cup 2015 was in eerste instantie toegekend aan Marokko. Eind vorig jaar achtte de Marokkaanse bond het risico te groot, dat West-Afrikaanse voebalsupporters via hun reis naar Marokko ebola in het land zouden verspreiden. De Afrikaanse bond was niet gecharmeerd van Marokko’s besluit en de motivering daarvan en legde een vierjarige schorsing op. Daardoor is de winnaar van 1976 absent.

Equatoriaal-Guinea bleek bereid om het toernooi te huisvesten. De infrastructuur van de vorige Afrika Cup was toch nog in tact. In dat jaar droegen Equatoriaal-Guinea en Gabon samen zorg voor het continentale kampioenschap. De gastheren van destijds bleven steken in de tweede ronde.

Claude Le Roy coach Congo

Beide landen behoren tot de zwakkere voetbalnaties in Afrika en plaatsen zich in regel niet voor eindrondes. Ook Congo had een mazzeltje in het kwalificatietraject nadat Rwanda werd geschorst en Congo alsnog in een nieuwe Afrika Cup kwalificatieronde terecht kwam.

Congo geniet het voordeel van de twijfel aangezien het de zeer ervaren coach Claude Le Roy in de dug out heeft zitten. De Fransman heeft al vele Afrikaanse landen vooruit geholpen. Daarnaast zorgde Congo er voor dat titelhouder Nigeria niet door de kwalificatiegroep heen kwam.

Winst van Congo noteert bij de bookmakers 3,30.

Burkina Faso – Gabon

20.00 uur. Burkina Faso, met de bijnaam De Hengsten, zijn pas vanaf de jaren negentig een vaste gast op de Afrika Cup. Twee jaar geleden werd gepiekt met een plaats in de finale. Het land wordt sinds 2012 gecoached door de Belg Paul Put. Zijn beste speler is Charles Kaboré, een middenvelder bij Kuban Krasnodar.

Gabon heeft in zijn historie tweemaal de kwartfinale van de Afrika Cup behaald. In kwalificatiegroep C kwamen deze landen elkaar al tegen en Gabon was de sterkere met vier punten uit de twee onderlinge wedstrijden. De Panters herbergen een van de grootste sterren van het toernooi: spits Pierre-Emerick Aubameyang van Borussia Dortmund.

Beide teams zijn de grootste kandidaten om Groep A van de Afrika Cup 2015 te overleven en dat maakt een gelijk spel met weinig goals waarschijnlijk. De uitslag 0-0 noteert bij bookmakers 6,10.

Back To Top