Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Afrika Cup 2015 kwartfinales: Congo – DR Congo en Tunesië – Equatoriaal Guinea

Congo – DR Congo en Tunesië – Equatoriaal Guinea, Afrika Cup 2015 kwartfinales. Nog acht landen maken kans op de Afrika Cup 2015. Vandaag komen vier ervan aan bod in de eerste twee kwartfinales. De beide Congo’s treffen elkaar, terwijl gastland Equatoriaal Guinea het sterke Tunesië ontvangt.

Afrika Cup 2015 kwartfinales

Congo – DR Congo (aanvang 17:00). Deze kwartfinale gaat tussen buurlanden met bijna dezelfde naam, maar die verder weinig gemeen hebben. Beide landen zijn genoemd naar de lange rivier die een groot deel van hun grens vormt. Het kleinere Congo (4,5 miljoen inwoners tegen 70 miljoen inwoners van DR Congo) maakte tot nu toe meer indruk op deze Afrika Cup.

Bondscoach Claude Le Roy gidste voor de zevende keer in acht pogingen een Afrikaans land naar de kwartfinales. Dit keer zelfs ongeslagen (tweemaal winst, eenmaal gelijk) in een groep met verder de verliezend finalist van 2013, Burkina Faso.

DR Congo overleefde juist een groep met de Afrika Cup winnaar van 2013, Zambia. Al was dat met een stuk minder overtuiging. Want na drie gelijke spelen ging DR Congo alleen maar door ten opzichte van Kaapverdië op basis van het aantal gescoorde goals (doelsaldo 2-2 tegenover doelsaldo 1-1). Beide ploegen kennen het stadion Estadio de Bata, waar ze spelen. Congo speelde er de eerste twee groepsduels, DR Congo het laatste groepsduel.

Dieumerci Mbokani versus Thievy Bifouma

Het is vooral de vraag welke van de twee ploegen het beste de zenuwen in bedwang kan houden. DR Congo zal vooral hopen dat spits Dieumerci Mbokani een goede dag heeft. De 29-jarige speler van Dynamo Kiev scoorde nog niet dit toernooi. De 22-jarige spits van Congo wel: Thievy Bifouma was zelfs tweemaal trefzeker tot nu toe. Daardoor waren alle vier zijn goals in pas tien interlands van groot belang voor Congo. Hij kan het eerste optreden van zijn land sinds 2000 nog iets langer laten duren.

Tunesië – Equatoriaal Guinea

(aanvang 20:30 uur). De andere Africa Cup of Nations kwartfinale van vandaag gaat tussen Tunesië en gastland Equatoriaal Guinea. Het gastland wist ternauwernood deze kwartfinale te bereiken door Gabon in de laatste groepswedstrijd te verslaan. De nummer 118 van de wereld is de zware underdog tegen Tunesië, maar heeft deze kwartfinale ook bereikt met meer dan alleen geluk. In een 4-2-3-1 formatie met aanvoerder Emilio Nsue vlak achter spits Ivan Salvador, die al twee keer scoorde, en met snelle behendige vleugelspelers is Equatoriaal Guinea een gevaarlijke ploeg.

Tunesië begon de Afrika Cup als een van de favorieten, maar heeft die status nog niet heel erg kunnen waarmaken. De ploeg van de Belgische bondscoach Georges Leekens scoorde weliswaar vier keer, maar incasseerde ook drie tegentreffers in de drie groepsduels. Spits Ahmed Akaïchi heeft Tunesië met twee goals een flink eind richting de kwartfinales geschoten, maar het land kan ook niet zonder Yassine Chikhaoui achter hem op het middenveld. Als Equatoriaal Guinea die twee spelers kan neutraliseren, maakt het een degelijke kans.

Programma Afrika Cup 2015

Kwartfinales 31 januari 2015

17:00 uur Congo – DR Congo 2-4
20:30 uur Tunesië – Equatoriaal Guinea 1-2

Back To Top