Ga naar hoofdinhoud

World Tour Finals: Roger Federer zegt af – Novak Djokovic wint

ATP World Tour Finals – tennis. Novak Djokovic heeft zondag door de terugtrekking van Roger Federer voor de derde keer achtereen de ATP World Tour Finals gewonnen. De Serviër was al verzekerd van de eerste plek op de ranglijst. Hij kreeg in Londen zijn zevende titel van het jaar uitgereikt. Lees hier alles over de Australian Open 2015.

Novak Djokovic winnaar World Tour Finals 2014

In de middag kwam Roger Federer niet opdagen bij een geplande trainingssessie. Zaterdagavond moest hij tot tegen middernacht worstelen om in de halve finale zijn landgenoot Stan Wawrinka te verslaan. In de bijna drie uur durende partij kreeg hij vier matchpoints tegen en kon hij pas in de beslissende tie-break het pleit beslechten. Toen al vreesden supporters van de Zwitser dat hun 33-jarige held te weinig voorbereidingstijd was vergund om serieus weerwerk te bieden aan Novak Djokovic.

Zijn absentie bij de trainingssessie voedde de geruchten dat Federer verstek zou laten gaan in de finale van de World Tour Finals. Eén uur voor de geplande aanvangstijd van 19:00 uur werd de afzegging definitief. Federer postte een berichtje op Facebook, maar hij was ook zo attent om de volgepakte O2 Arena toe te spreken.

Roger Federer niet fit genoeg voor de finale

World Tour Finals Roger Federer Getty“Helaas ben ik niet fit genoeg om vanavond te spelen”, sprak de voormalige tennis nummer één van de wereld. “Het hele jaar heb ik hard gewerkt om hier te mogen staan. Ik heb alles geprobeerd gisternacht en vandaag. Pijnstillers en rust houden bleken niet genoeg. Ik kan op deze manier het niet opnemen tegen Djokovic. Op mijn leeftijd zou dat te gevaarlijk zijn. Ik vraag jullie begrip.”

Roger Federer is al sinds het einde van de vorige eeuw een proftennisser. Niemand heeft zijn lichaam beter verzorgd, de juiste periodisering gekozen en bekwamere fysiotherapeuten en medici om zich heen dan de Zwitser. Door zijn vloeiende manier van spelen, niet gebaseerd op kracht en atletisch vermogen maar op souplesse en het snel afmaken van punten, heeft hij in zijn briljante loopbaan relatief weinig blessureleed ondervonden.

Davis Cup finale nog niet op palmares

De Zwitser heeft al 1.221 partijen gespeeld als prof. Altijd stond hij aan de start, nog nooit wierp hij vooraf de handdoek in de ring. Volgend weekend speelt Zwitserland in de finale van de Davis Cup tegen Frankrijk. Het is de enige prijs die nog ontbreekt op het palmares van Roger Federer.

Gaf hij wellicht ook op met het oog op die belangrijke confrontatie met Frankrijk? Novak Djokovic denkt van niet. “Ik speel al tien jaar proftennis en weet dat Federer altijd honderd procent geeft. Als hij hier had kunnen spelen, dan had hij dat gedaan.”

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top