Ga naar hoofdinhoud

Wimbledon Tennis geschiedenis

Wimbledon Tennis geschiedenis. Het tennistoernooi wordt jaarlijks georganiseerd op de banen van de tennisclub All England Lawn Tennis and Croquet Club. De club is gevestigd in de Londense buitenwijk Wimbledon. Alhoewel Wimbledon één van de vier jaarlijkse Grand Slams is, die een vergelijkbare prijzenpot hebben en precies evenveel punten voor de ranking opleveren, wordt het toernooi beschouwd als de meest prestigieuze.

De eerste editie vond plaats in 1877, toen de spelers nog houten rackets in de handen hielden en de bal met lang niet zoveel vaart als tegenwoordig over het net werd gemept. Bij zowel de dames als de heren doen er 128 tennissers mee. Sta je ruwweg in de top honderd van de wereldwijde ranglijst, dan word je direct toegelaten tot het toernooi. Daarnaast worden er enkele wildcards uitgedeeld, bijvoorbeeld aan jonge Britse talenten of aan gereputeerde veteranen die door een blessure zijn gezakt op de ranglijst. Spelers die buiten de boot vallen vanwege een te lage ranking, moeten zich in het hoofdtoernooi knokken via de drie Wimbledon kwalificatierondes.

Voor 2011 waren er zestien spelers geplaatst. Dat houdt in dat deze zestien spelers bij de loting het privilege genieten, dat ze in de eerste ronde niet aan een andere geplaatste speler gekoppeld kunnen worden. De zestien geplaatste spelers konden elkaar op zijn vroegst in de vierde ronde treffen, als er nog precies zestien spelers resteren. In 2001 is de plaatsing opgerekt naar 32 spelers. Deze 32 kunnen elkaar pas in de derde ronde tegenkomen, als er nog 32 spelers over zijn.
Prijzengeld Wimbledon 2012

En wat staat er allemaal op het spel? De winnende man op Wimbledon krijgt een beker met een hoogte van 47 centimeter. Bij de vrouwen ontvangt de winnaar een zilveren schaal met een diameter van 48 cm. Tot 1968 werd er geen prijzengeld uitgekeerd. Tegenwoordig kunnen succesvolle spelers binnen twee weken hun pensioen bij elkaar tennissen. De winnaar krijgt 1,1 miljoen Britse pond. Sneuvelen in de eerste ronde levert ook een royale troostprijs op van 11.500 pond. De totale prijzenpot bevat ruim 15 miljoen pond.

Ook worden er natuurlijk punten verstrekt voor de ATP en WTA rankings. De Wimbledon winnaar bij de mannen ontvangt 2.000 punten. Dat is een hoop, want slechts veertien mannen hebben momenteel meer dan 2.000 punten vergaard. Ook bij de vrouwen krijgt de Wimbledon kampioen 2.000 punten.

Twee mannen hebben de titel zeven keer gegrepen en dat zijn William Renshaw (zeven keer gewonnen in de jaren 1881-1889) en Pete Sampras (1993-2000). Roger Federer won de titel zes keer en dat gebeurde voor het laatst in 2009. Bij de dames is Martina Navratilova maar liefst negen keer gekroond tot kampioen.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top