Ga naar hoofdinhoud

Wimbledon Tennis 2012: de favorieten bij de mannen

Wimbledon Tennis 2012. Maandag 25 juni tot en met zondag 8 juli. Het is tegenwoordig eenvoudig om te identificeren wie de favorieten zijn voor het tennistoernooi van Wimbledon. In de jaren 90 was dat wat lastiger. Natuurlijk, Pete Sampras begon zo ongeveer elk jaar als topfavoriet en titelverdediger, maar het was niet vanzelfsprekend dat de nummers twee, drie en vier op de ranglijst ook het meeste gevaar konden stichten.

Grastennis was in dat tijdperk een specialisme, waar liefhebbers van serve en volley hun hart konden ophalen. Daardoor konden specialisten van buiten de top tien toch regelmatig in de eindfase van het Grand Slam verschijnen.

In de loop der jaren zijn de topspelers meer allround geworden, zodat ze op alle baansoorten (gras, gravel en hardcourt) titels winnen. De grasbanen zijn wat langzamer geworden, waardoor het minder loont om naar het net te stormen om daarna de bal dood te leggen met een scherpe volley. De top vier van de ATP Ranking heeft de touwtjes stevig in handen. Novak Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray staan vaker wel dan niet minstens in de halve finale van de grote tennis toernooien. Ze bouwen allemaal een indrukwekkende reeks op.
Novak Djokovic nummer 1

Djokovic heeft nu al acht keer op rij minstens de halve finale van een Grand Slam bereikt. Nadal stond in de finale van de vijf meest recente Grand Slams. Federer heeft in vijf van de afgelopen zeven slams minimaal de halve finale gered. Sinds Roland Garros 2004 verloor hij nooit meer voor de kwartfinale van een Grand Slam. Murray heeft in zes van de vorige acht slams in de halve finale gestaan.

De winnaar van Wimbledon tennis 2012 zal één van deze “big four” zijn, dat kan toch met 99% zekerheid worden voorspeld. Djokovic is de titelverdediger, terwijl Nadal in 2010 en 2008 won en Federer in de jaren daarvoor (2003 tot en met 2007, 2009) zes keer kon juichen. De voorbereidende grastoernooien leveren meer vragen op dan antwoorden. Djokovic is na Roland Garros, waar hij de finale verloor van Nadal, niet meer in actie gekomen. Nadal verloor onlangs in Halle van Kohlschreiber in de kwartfinale met 6-3 6-4. Federer bereikte in Duitsland wel de finale maar verloor in twee sets van oudgediende Tommy Haas (7-6 6-4). Het is nu al drie jaar geleden dat Federer een grastoernooi won. Murray verloor in de eerste ronde van Queens in Londen van Mahut (6-3 6-7 7-6).

De nederlaag van Federer is een slecht teken, die van Nadal en Murray niet. Ze vinden het niet zo erg om wat langer te rusten voordat Wimbledon begint. Federer had echter wel zijn zinnen op de titel gezet. De bijna 31-jarige Zwitser lijkt niet meer de power en het loopvermogen te hebben om veel in korte tijd te spelen. Maar dat is wel nodig op een Grand Slam.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top