Ga naar hoofdinhoud

Wimbledon 2012: Roger Federer wint voor de zevende keer Wimbledon

Wimbledon 2012. Roger Federer heeft in Londen voor de zevende maal Wimbledon op zijn naam geschreven. In een fraaie finale was hij Andy Murray de baas: 4-6 7-5 6-3 6-4. De Zwitser schrijft 2.000 punten bij voor de ATP ranking en is vanaf morgen weer de nummer één van de wereld.

Op 24 mei 2010 werd hij van die positie verdreven door Rafael Nadal, maar nu is het de beurt aan de dertigjarige Federer om Djokovic van de troon te stoten.

Andy Murray bewees vanaf het eerste punt dat hij had geleerd van de desastreuze nederlagen die hij leed in zijn drie eerdere grand slam finales. Geen enkele keer won hij een set. Afwachtend beginnen in de hoop op latere bevliegingen was dus geen optie. De Schot, die tot vervelens toe door Britse media wordt geconfronteerd met de laatste keer dat een Brit Wimbledon won (1936), brak direct de service van de Zwitserse favoriet. Dat leek met nervositeit te maken te hebben, want op breakpoint tegen kon Federer het punt afmaken met een niet zo lastige smash, maar de bal ging uit.

Niet veel later brak Roger Federer terug en barstte de strijd los. De finalisten lieten elkaar flink rennen en voor een graspartij waren er opvallend veel rallys. Federer maakte echter net te veel unforced errors. Andy Murray greep de eerste set met 6-4 en op 4-4 in de tweede set kreeg hij een break-point. Op dat moment had Federer al 23 unforced errors gemaakt en Murray slechts acht. De Brit greep de kans niet en dat bleek, zoals uiteraard pas achteraf duidelijk werd, het keerpunt in de wedstrijd. Bij 5-4 voor Federer en 3-3 op de servicegame van Murray ontstonden er twee prachtige rallys, waarin Federer die fabuleuze touch en niet aan te leren creativiteit liet zien die hem al zestien grand slams heeft opgeleverd. Hij dwong Murray tot het slaan van een lob, maar die landde uit. En op setpoint sloeg hij direct toe met een gevolleerde backhand dropshot.

Bij de stand 1-1 in sets en 1-1 in de derde set werd het dak gesloten. Geen fijn moment voor Murray, want hij en zijn entourage weten dat Federer de koning van indoor tennis is. Door de absentie van wind, spatjes regen en andere onregelmatigheden, kan hij met nog meer precisie en risico spelen. In de derde set kon Murray geen enkel break point meer afdwingen en in de vierde set slechts eentje. Ook gleed de Schot meerdere malen weg op het licht vochtige gras.

En zo verloor Murray ook zijn vierde grand slam finale. Zijn coach Ivan Lendl weet precies hoe dat voelt, want dat overkwam hem in de jaren tachtig. Nu moeten ze aan de slag om het tijdens de Zomerspelen nogmaals te proberen op de banen van Wimbledon.

Advertorial

Unibet

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top