Ga naar hoofdinhoud

Wat kan Oranje verwachten in de Davis Cup 2014 tegen Kroatië?

Davis Cup 2014. Dinsdag vond de loting plaats voor het enige landentoernooi in het tennis, de Davis Cup 2014. De Nederlandse tennissers speelt in september thuis tegen Kroatië. Wat kunnen we verwachten van deze play-off voor een plek in de Wereldgroep?

Oranje onderuit tegen Tsjechië

Begin februari kwam Nederland iets tekort tegen de titelverdediger Tsjëchie (3-2), waardoor het team van bondscoach Jan Siemerink werd veroordeeld tot de play-off van 12 tot en met 14 september. Het verschil werd gemaakt door wereldtopper Tomas Berdych die zijn twee enkelspelen won en ook in de dubbel, zij aan zij met Radek Stepanek, als winnaar van het tenniscourt stapte.

Het was een bemoedigend optreden van Nederland, al was het anderzijds teleurstellend dat Robin Haase en dubbelspecialist Jean-Julien Rojer het in de beslissende fases van de sets af lieten weten. Juist in het dubbelspel kan Nederland tegen kleinere tegenstanders altijd rekenen op één punt. Tegen landen als Kroatië is er geen enkele zekerheid.

Kroatië heeft drie man in top zestig

De winnaars van 2005 beschikken over drie ervaren spelers in het enkelspel: Marin Cilic (26e op de ATP ranking), Ivan Dodig (37e) en Ivo Karlovic (52e).Marin Cilic werd vorig jaar vanwege een schorsing gedwongen om gedurende achttien weken alleen te trainen. Wedstrijden spelen was verboden, aangezien de Kroaat positief testte op het middel nikethamid. Hij weet de consumptie van de stof aan het gebruik van glucosetabletten. Door de absentie viel Cilic op de ranglijst terug van plek vijftien naar 47.

Marin Cilic is sterker dan ooit

Dit jaar is de boomlange Kroaat prima op dreef en kon hij al twee titels bijzetten in de prijzenkast. In Zagbreb versloeg hij in de finale Tommy Haas, in Delray Beach passeerde hij Kevin Anderson. In 2014 won hij tot nu toe 22 van de 28 partijen op het hoogste niveau. In de Davis Cup heeft hij zestien enkelpartijen gewonnen en zeven verloren. Gravel is zijn zwakste ondergrond. Nederland mag als organiserend land bepalen op welke ondergrond wordt getennist.

Ivan Dodig heeft een negatief “record” van vijf overwinningen en dertien nederlagen in de Davis Cup. Robin Haase won twee jaar geleden op het gravel van Roland Garros in straight set van Dodig en ook Igor Sijsling zette zijn enige confrontatie met de Kroaat om in winst, maar dan op het gras van Wimbledon.

Ivo Karlovic, al jarenlang de bezitter van de meest gevreesde opslag van het circuit, ontbreekt sinds april 2012 in de Davis Cup. Zijn score is ook niet geweldig: negen gewonnen, acht verloren. Op gravel verloor hij vijf van zijn zes partijen.

Jan Siemerink moet gravel kiezen

Kortom: als Nederland de verstandige keus voor gravel maakt, waarop de lange Kroaten problemen krijgen met hun mobiliteit en hun service minder impact heeft, dan begint Oranje aan dit duel als de lichte favoriet. Marin Cilic heeft de potentie om twee punten te pakken in de enkelspelen, maar Nederland maakt een goede kans in de drie andere partijen.

Jan Siemerink zegt: “Het feit dat we thuis spelen, spreekt wel in ons voordeel. Ik hoop dat we dezelfde sfeer en passie terug gaan zien zoals vorig jaar in Groningen het geval was tegen Oostenrijk. Het publiek was toen van absolute meerwaarde voor het team.”

Advertorial

888sport

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top