Ga naar hoofdinhoud

US Open 2012: geschiedenis van de Grand Slam in New York

US Open 2012. Maandag 27 augustus 2012 start het grand slam US Open te New York. Het is het vierde grand slam van het seizoen. De Australien Open, Roland Garros en Wimbledon zijn al eerder dit jaar georganiseerd. De ondergrond is hardcourt, of om precies te zijn: Decoturf.

Het materiaal op de grond bestaat uit acryl, rubber en silicium. Onder die oppervlaktelaag is baksteen gestort.

De eerste editie van het US Open vond in 1881 plaats in Newport en destijds was een grasbaan nog het strijdperk. De regels waren vanaf 1884 tot 1911 naar moderne begrippen bizar, want de titelverdediger was automatisch geplaatst voor de finale van de nieuwe editie. Enorm oneerlijk natuurlijk, want de ene speler moet zich het schompes tennissen om tot de finale te komen, en staat dan tegenover een frisse, uitgeruste en fysiek onaangetaste opponent.

Vanaf 1968 waren ook professionele tennissers welkom bij de US Open. In 1970 werd een noviteit geintroduceerd, namelijk het gebruik van een tie-break om de beslissende set tot een einde te brengen. Bij de andere grand slams wordt het spel voortgezet totdat er twee games verschil zijn tussen de kemphanen. Dat kan tot extreme uitkomsten leiden zoals de 70-68 slotset bij Isner vs Mahut tijdens Wimbledon 2010.

In 1973 maakte New York zijn liberale en vrijgevochten reputatie waar door evenveel prijzengeld uit te keren aan mannen en vrouwen. Ook de commerciële potentie van tennis werd goed begrepen, want vanaf 1975 konden de stadionlampen worden ontbrand, zodat er ook ’s avonds partijen gespeeld en op tv uitgezonden konden worden. Sinds 1978 wordt de US Open gehouden op de banen van Flushing Meadows, waar de spelers ook in 2012 hun kunsten gaan vertonen.

Drie spelers hebben zeven keer de titel gewonnen, te weten Richard Sears, Bill Larned en Bill Tilden. Ze waren allemaal nog voor de jaren 30 van de vorige eeuw actief. Sinds het open era, begonnen in 1968, zijn Pete Sampras, Jimmy Connors en Roger Federer de recordhouders met vijf titels per persoon. Bij de vrouwen heeft Molla Bjurstedt Mallory acht keer gewonnen.

Precies tien jaar geleden vond een van de meest legendarische momenten van de US Open plaats. Pete Sampras, al over de dertig jaar en geleidelijk weggezakt op de ranking, liet zijn jongere tegenstanders nog één keertje zien hoe offensief tennis gespeeld dient te worden en versloeg in de finale Agassi. Nadat hij zijn veertiende slam binnen had, nam de Amerikaan direct afscheid van de sport.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top