Ga naar hoofdinhoud

US Open 2012: Andy Murray wint eerste grand slam

De Schot Andy Murray heeft de finale van de US Open 2012 gewonnen ten koste van titelverdediger Novak Djokovic. De Schot, die voor het eerst een grand slam op zijn naam schrijft, triomfeerde in 7-6 7-5 2-6 3-6 6-2. Beide mannen putten elkaar gedurende vijf uur totaal uit.

Murray zal echter weinig pijn voelen, want hij krabbelde in de vijfde set overeind en zag dat zijn onverstoorbare coach Ivan Lendl zowaar bijna glimlachte.

De nummers vier en twee van de wereld maakten er een wervelende tennisshow van. Ze beschikken beide over een stalen verdediging, waardoor het punt soms zelfs na twee opeenvolgende smashes nog niet binnen is. Ze stuurden elkaar kriskras over de baan en mepten de bal toch zuiver en keihard terug. Murray kon aanvankelijk beter overweg met de rukwinden, terwijl Djokovic vanaf de derde set meeliftte op de steun van het publiek, dat graag een vijfsetter wilde zien en daarom de Serviër toejuichte.

De verschillen tussen de finalisten waren zo klein, dat het ondoenlijk is om aan te geven wat de doorslag gaf voor Murray. In de tie-break van de eerste set hadden ze beide setpoints, in de tweede set liet Djokovic de verhouding tussen winners en errors uit de hand lopen. In de derde set had Djokovic veel succes met snel genomen returns, waardoor hij bijna de helft van de punten op Murrays serve won. In de vierde set voerde hij bovendien zijn eigen servepercentage op naar 82%, waardoor Murray rijp voor de sloop leek. Maar stiekem bereidde de Schot zich al voor op de vijfde set.

In die slotset bleek de Brit de iets fittere speler. De zuiverheid nam af bij Djokovic, die sowieso mechanischer is qua slagenarsenaal en uitvoering dan de kameleon Murray. Al snel stoomde de Olympisch kampioen via twee breaks door naar 3-0, om dat niet veel later uit te bouwen naar 6-2. Zo eindigt hij 76 jaar droogte, waarin de Britten wachtten op een opvolger van Fred Perry, de laatste Brit die een grand slam won. Opvallend is dat coach Lendl ook pas in zijn vijfde slamfinale de titel op mocht tillen.

Iedereen wist dat Murray, rampen uitgezonderd, ooit een grote titel zou winnen. Zijn fitheid, loopvermogen, defensieve gaven, lastige service en accurate plaatsing zijn simpelweg van een te hoog niveau om niet beloond te worden. Dit jaar heeft hij zelfs twee grote titels verzameld, waardoor we nu echt kunnen spreken van een “big four”. Djokovic, Federer en Nadal kunnen niet stilzitten, komende winter.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top