Ga naar hoofdinhoud

Triomf van Rafael Nadal op US Open verdient plek in tenniscanon

Rafael Nadal – tennis. De overwinning van Rafael Nadal op Novak Djokovic in de finale van de US Open verdient een plekje in de eregallerij van de tennissport. Zelden heeft een speler die zo recent nog fysiek aan de grond zat, voor wiens loopbaan zelfs werd gevreesd, zo ongenaakbaar sterk zijn plek op de troon weer opgeëist.

De Grote Vier

De wereldtop is bij het tennis momenteel ontiegelijk sterk en er zijn goede argumenten te geven voor de stelling dat dit het gouden tijdperk is. De zogeheten Grote Vier (Federer, Nadal, Djokovic, Murray) spelen marathons van wedstrijden tegen elkaar. Ze produceren punten die alleen mogelijk leken op een spelcomputer. Vlak achter dit viertal acteren spelers als Ferrer, Berdych en Tsonga, die in elk ander tijdperk al lang enkele grand slams hadden gewonnen.

Pas acht maanden geleden keerde Nadal terug op de tennisbaan, na een moeizaam herstel van een ernstige knieblessure. Sindsdien heeft de Spanjaard de titel gegrepen bij tien van de dertien toernooien waaraan hij begon. In twee andere sneuvelde hij pas in de finale.

Nadal beter op hardcourt

Normaal slaat de vermoeidheid na Wimbledon toe bij Nadal. Tennis op hardcourt is een aanslag op zijn gevoelige knieën. In de afgelopen jaren presteerde hij erg matig op de hardcourtmasters in Cincinatti en Montreal, maar dit jaar won hij voor het eerst sinds 2008 in Montreal en stond hij voor het eerst in de finale in Cincinatti, die hij vervolgens ook won.

Succesvolle comeback tennis

Succesvolle come-backs zijn zeker niet zeldzaam, ook niet binnen het tennis. Maar om juist op dit moment, met zulke vermaarde concurrenten en zo`n diepte in het veld, zo hard toe te slaan – dat voegt toe aan de legendevorming omtrent de spartaanse Spanjaard. Djokovic staat bekend om het ombuigen van achterstanden. Ook tegen Rafael Nadal knokte hij en liet hij geen bal lopen. Het hoogtepunt van de US Open finale was een adembenemende rally van 54 shots, gewonnen door de Serviër.

Rafael Nadal emotioneel

De kracht van Nadal is dat hij niet uitgeput raakt van zulke rally’s, of hij ze nou wint of verliest. Als bij Federer zijn aanvallende ballen buiten de lijnen vallen heeft hij weinig om op terug te vallen, Djokovic kan niet vijf uur achtereen de intensiteit van Nadal volhouden, Murray speelt vaak te passief en toont grote terugvallen na successen. Rafael Nadal haalt, zodra hij fit en pijnvrij is, altijd en overal zijn hoogst mogelijke niveau.

“Vanwege diverse redenen is dit waarschijnlijk de meest emotioneel prikkelende titel in mijn loopbaan”, zei Nadal. “Het betekent erg veel om deze te winnen. Het is verbazingwekkend en ik ben heel, heel blij.”

Advertorial

888 Casino

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top