Ga naar hoofdinhoud

Tennis: Nederlanders op Grand Slam Roland Garros 2012

Roland Garros 2012. Het tweede Grand Slam van het jaar gaat 27 mei van start. Het is de enige Grand Slam van de vier (Australian Open, Wimbledon en US Open zijn de drie andere) die van start gaat op een zondag. Maar nog veel kenmerkender is de roestkleurige ondergrond van het Open Franse kampioenschap in Parijs: gravel.

De oranjegele steentjes liggen al klaar op de ruim twintig banen, wachtend op de sportschoenen en gele ballen en tienduizenden toeschouwers.

In de week voorafgaand aan de opening worden de kwalificatiewedstrijden gespeeld. Slechts een handjevol Nederlandse tennissers heeft de luxe dat ze al direct zijn ingedeeld in het hoofdschema. Robin Haase heeft dat verdiend op basis van zijn aangename plekje op de ATP ranking.

De in Den Haag geboren aanvalslustige speler staat in de top 40 en behoort daardoor net niet tot de 32 zogeheten geplaatste spelers. Zij krijgen een gunstige loting in de eerste ronde, zodat ze niet hoeven te spelen tegen een andere geplaatste tennisser. Bij de dames mag Arantxa Rus zonder verdere inspanningen in de eerste ronde aantreden.

Micha Krajicek, de halfzus van ex-tennisser Richard Krajicek, moet helaas verstek laten gaan. Ze is onlangs geopereerd aan een knie en zal eerst moeten revalideren voordat ze weer achter de ballen aan kan rennen om ze vervolgens te meppen. Nu richt ze zich op de Olympische Spelen en Wimbledon.

Arantxa Rus baarde vorig jaar opzien door de Belgische mama Kim Clijsters te verslaan. Het bleek geen opmaat voor een glansrijk jaar, want de flegmatieke, linkshandige speelster staat nog maar nipt in de top honderd (98e). Ze dankte de overwinning vooral aan een totale black out bij Clijsters, die geen enkele bal nog binnen de lijnen kon krijgen.

Op de WTA toernooien is Rus zelden te vinden, want ze is daarvoor niet direct geplaatst en diverse pogingen om zich te kwalificeren mislukten. Wel won ze eerder dit jaar een kleiner challenger toernooi op gravel, in Osprey (VS). Met een leuke loting kan ze misschien de tweede ronde bereiken maar Rus ontbeert de kracht en felheid om echt door te breken.

Robin Haase deed het dit seizoen aardig op gravel. De solide overwinning op Thomaz Bellucci in Madrid springt er uit. Ook verloor hij in twee weken tijd twee keer van de Zwitser Warwinka, de nummer twintig van de wereld. De Hagenaar is nog niet opgewassen tegen de constant beukende hardhitters van het circuit. Op een goede dag kan Haase het iedereen moeilijk maken. Haase heeft echter meer matige dan goede dagen. Dat maakt het problematisch om ver te komen in toernooien.

Kiki Bertens is de eerste Nederlandse vrouw sinds vijf jaar die een WTA toernooi heeft gewonnen. Dat deed ze drie weken terug in Fes, Marokko. Daarna ging ze vanwege eerder gemaakte afspraken clubcompetitie spelen in Duitsland. Ze keert nu terug in het internationale circuit, op het kwalificatietoernooi voor Roland Garros.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top