Ga naar hoofdinhoud

Tennis feiten: de overmacht van Rafael Nadal en Novak Djokovic

Tennis 2013. Het tennisseizoen 2013 zit er op. Hier en daar worden demonstratiepartijen gespeeld, waarbij de organisatoren elkaar proberen te overtreffen met maffe vondsten en unieke locaties. Rafael Nadal en Novak Djokovic, `s werelds nummer één en twee, sloegen bijvoorbeeld afgelopen weekend een balletje op een schip dat voer langs de Argentijnse gletsjer Perito Moreno.

Hoog niveau vasthouden

Tennis draait om consistentie. Wil je de mondiale ranking aanvoeren, dan moet je bij vele toernooien de concurrentie de nek omdraaien. Om een partij te winnen hoef je niet noodzakelijk te meeste punten te maken, zolang je maar op het juiste moment een paar punten achter elkaar wint. Een game kan je tenslotte ook alleen maar winnen door (minstens) twee punten na elkaar te pakken. Af en toe pieken is niet genoeg, het gaat om zo lang mogelijk een hoog niveau vasthouden.

Tennis statistieken

Het is daarom geen verrassing dat de spelers in de top van de tennis ranglijst ook bovenaan staan in de diverse statistische lijstjes. Ook blijkt uit die lijstjes welke aspecten van het tennisspel het belangrijkst zijn en je een streepje voor geven op de grijze meute.

De opslag is namelijk niet de meest bepalende factor. De lijst met meeste aces wordt aangevoerd door de Amerikaan John Isner. Hij sloeg dit jaar 979 aces. De Canadees Milos Raonic heeft het hoogste percentage punten op eerste opslag gewonnen: 82%.

Rafael Nadal winner

De return van een opslag telt zwaarder. Elke speler, ook die met een zwakke opslag, komt immers een groot deel van zijn servicegames wel door. Maar dat verandert zodra er een sterke retourneerder aan de andere kant van het net staat. Djokovic en Nadal winnen 35% van de punten zodra de tegenstander zijn eerste opslag in het veld brengt. David Ferrer, nummer vijf van de wereld, zet 56% van de punten op de tweede serve van tegenstanders om in winst. Daarnaast wint Nadal maar liefst 34% van de opslaggames van tegenstanders.

Djokovic blinkt uit

Bij veel spelers is de tweede serve een zwakke plek. Die opslag moet met minder risico worden genomen dan de eerste, want anders springt er al snel een dubbele fout van het racket. Maar de speler moet ook voorkomen dat de tweede opslag te zwak wordt ingebracht, want dan zal er een onhoudbare kanonskogel van een return volgen. Vooral op kritieke momenten is een haperende tweede opslag een grote bron van zorg en ergernis. Ook op dit vlak blinken Djokovic (60% gewonnen punten op tweede service) en Nadal (57%) uit.

Wedden op Grand Slam

Voorspel nu al de winnaar van het eerste Grand Slam van het jaar! Voor de Australian Open 2014 is voornoemd duo favoriet bij Unibet: Djokovic noteert 2,40 en Nadal 2,80.
Advertorial

Unibet

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top