Ga naar hoofdinhoud

Shanghai Masters – tennis: Marin Cilic verliest in eerste ronde van Ivo Karlovic

Tennis – Shanghai Masters. De Kroaat Marin Cilic is in de eerste ronde van de Shanghai Masters in China gestruikeld over Ivo Karlovic: 7-5 2-6 7-6. Zijn boomlange landgenoot ramde twintig aces langs de winnaar van het US Open.

Marin Cilic uitgeschakeld op Shanghai Masters

Marin Cilic is als negende geplaatst voor deze Masters, één positie verwijderd van het privilege om niet in de eerste ronde te hoeven spelen. Tevens had hij de pech om Karlovic te treffen, die gezien zijn lengte van boven de twee meter en enorme armzwaai onhoudbare opslagen kan produceren. De nummer 31 van de wereld is al 35 jaar, maar leidt ook dit jaar de ranglijst wat betreft het hoogste percentage gewonnen punten op de eerste service: 84%.

Servicegeweld Ivo Karlovic

Karlovic is prima te verslaan door sterke retourneerders als ze de Kroaat later in een toernooi tegenkomen. In de eerste ronde is Karlovic echter een sta-in-de-weg, want met zijn monsterlijke opslag breekt hij het toch al broze ritme van de tegenstander.

Ook Cilic viel ten prooi aan het servicegeweld van “Doctor Ivo”, die 85% van zijn eerste opslagpunten won en in de derde set zelfs 100%. Het was na drie pogingen tegen Cilic eindelijk raak voor Karlovic. Natuurlijk kon er geen tie-break ontbreken in de partij, want niemand raakt vaker in tiebreaks verzeild dan Karlovic. In de tweede ronde van de Shanghai Masters speelt hij tegen Yen-Hsun Lu.

US Open

Zes weken geleden was Marin Cilic onaantastbaar in New York op het US Open, alwaar hij zijn laatste drie partijen in straight sets won. Zonder enig spoor van nervositeit, met een bulderende opslag en legio aanvalsballen versloeg hij Tomas Berdych, Roger Federer en Kei Nishikori.

De komende maanden zullen uitwijzen of Cilic na het winnen van zijn eerste Grand Slam terugvalt naar zijn aloude niveau, dat hem al jaren een positie op de wereldranglijst tussen de tien en twintig opleverde, of dat hij zich voegt bij het korte lijstje met serieuze kanshebbers op de toekomstige Slams.

Terug naar oude niveau

Stan Wawrinka verkeerde in februari 2014 in een soortgelijke positie, toen hij op het Australian Open ook debuteerde als slamwinnaar. Op de drie Slams daarna viel hij uit in de eerste ronde en tweemaal de kwartfinale. Niet beroerd, maar ook onvoldoende om aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen.

Vorige week werd Cilic in Beijing vakkundig ontmanteld door Andy Murray, die vier van de negen servicegames van Cilic afpakte. Murray is overigens dinsdag de hoogstgeplaatste speler die in actie komt op de Shanghai Masters. De Schot speelt tegen de qualifier Teymuraz Gabashvili rond 11:30 Nederlandse tijd.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top