Ga naar hoofdinhoud

Serena Williams – Maria Sharapova Finale Dames Roland Garros 2013

Finale Dames Roland Garros 2013. Maria Sharapova, in 2012 de winnaar van Roland Garros, treft zaterdag om 15.00 uur net die ene vrouw in de finale die ze liever had ontweken: Serena Williams. Sharapova staat tegenover elke andere tennisster haar mannetje, of vrouwtje, behalve tegen de Amerikaanse.

De onderlinge score is veelzeggend: dertien tegen twee in het voordeel van Serena. Al sinds 2004 heeft Sharapova niet meer gewonnen van de powertennisser. In dat jaar brak de Russische door, destijds als meisje van zeventien dat net zo verrast was als de rest van de wereld dat ze de hegemonie van de zusjes Williams kon doorbreken.

Sindsdien speelden ze drie keer tegen elkaar op gravel. Daarin won Sharapova slechts één set. Erg vaak wint Williams sets met ruime cijfers, zoals de laatste gravelpartij, dit jaar in Madrid, toen ze met 6-1 6-4 afrekende met Sharapova. De Russin hoeft zich niet te schamen voor haar schamele prestaties tegen Williams. Als ze tegen elkaar spelen dan is het altijd in de latere fases van een toernooi. En dat houdt in dat ze telkens tegen een fitte, gretige en warmgespeelde Serena staat. Die is voor iedereen onhoudbaar.

Beide dames spelen het zelfde spelletjes. Ze trachten te domineren vanaf de baseline en willen zo weinig mogelijk bewegen, terwijl ze hun tegenstander alle hoeken en gaten in laten duiken. Aan verdedigen en dus zelf rennen hebben ze een broertje dood. Ook hun opslag is identiek. Ze willen met een slice serve de bal uit de baan spelen en dus gelijk ruimte scheppen. En als ze de opslag niet met slice slaan, dan beuken ze hem in regel richting het midden.

Het probleem voor Sharapova is dat Williams alle onderdelen van het spel beter beheerst. Zelfs qua loopvermogen, misschien het minst ontwikkelde aspect van Serena, is ze de Russin de baas, en dat heeft wellicht te maken met de lengte van Sharapova. De opslag van de Amerikaanse is harder, haar groundstrokes zijn penetranter, mentaal is ze onverstoorbaarder.

Daarnaast heeft Sharapova een zwak punt dat Williams zal exploiteren. Namelijk de tweede serve. Sharapova weigert op tweede opslagen de snelheid flink terug te nemen. Dat maakt het een riskante serve. Het resultaat is dat ze relatief veel dubbele fouten slaat. Dit toernooi heeft ze er al 26 gemaakt.

Maar de titelverdediger heeft belooft dat ze de zaken anders aan gaat pakken. “Ik zou liegen als ik mij geen zorgen maak over onze vorige duels. Alles wat ik in de laatste tijd tegen haar heb geprobeerd, heeft niet gewerkt. Ik zal nu met wat anders moeten komen.”

Advertorial

Bwin

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top