Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Roland Garros favorieten 2014 Grand Slam: Rafael Nadal vol twijfels

Roland Garros favorieten – tennis Grand Slam Parijs. Vanaf zondag 25 mei tot en met zondag 8 juni spelen 128 man op het Franse Open om de Coupe des Mousquetaires. Titelverdediger Rafael Nadal, met uitzondering van 2009 de winnaar van 2005 tot en met 2013, is niet eerder met zoveel twijfel afgereisd naar Parijs.

Rafael Nadal ‘Koning van het Gravel’

Tijdens Roland Garros wordt “de Koning van het Gravel” 28 jaar. Die eretitel heeft hij dubbel en dwars verdiend door Roland Garros al achtmaal bij te schrijven en ook nog 36 andere toernooien op gravel binnen te slepen. De man van Mallorca komt nog twee titels te kort om Guillermo Vilas te verdrijven van zijn ereplekje bovenaan de lijst met meeste gewonnen tennis graveltoernooien: 46 stuks.

Rafael Nadal heeft het hoogste winstpercentage op de rode, gemalen steentjes in de geschiedenis van het tennis. Verschijnt Nadal met het racket in de linkerhand op het gravel, dan wint hij 93% van de partijen. Novak Djokovic moet genoegen nemen met 78% en Roger Federer blijft op zijn minst favoriete ondergrond steken op 76%.

Nadal wekt minder vrees op dit seizoen

Van Rafael Nadal worden bovenmenselijke inspanningen en prestaties verlangd en de Spanjaard is daar uiteraard zelf voor verantwoordelijk. In 2013 won hij de drie laatste voorbereidende toernooien voor de Franse Open, terwijl hij dat jaar terugkwam van een revalidatieperiode van ruim zes maanden.

Allicht kan Nadal die absurd hoge standaard niet jaarlijks herhalen. Dit jaar sloeg hij toe op één van de laatste vier voorbereidingstoernooien en werd hij in de finale van het ATP Madrid geholpen door een blessure bij Kei Nishikori. Ook Nadal verliest zo af en toe op gravel, maar nimmer gebeurde dat zo vroeg als in de toernooien van Barcelona en Monte-Carlo, waar hij niet voorbij de kwartfinale kwam.

Novak Djokovic kanshebber Roland Garros

Als Rafael Nadal minder vrees opwekt bij tegenstanders dan in de voorgaande jaren, wie kan daar dan tijdens Roland Garros van profiteren? In de eerste plaats Novak Djokovic, die slechts vier van de achttien partijen op gravel heeft gewonnen van Nadal. Wel gebeurde dat telkens in de finale van een Masters, dus op een moment met redelijke importantie. Bovendien had Djokovic daar alleen in de finale van Rome een driesetter voor nodig.

Roger Federer en Stanislas Wawrinka

Wat Roger Federer al jarenlang niet lukt tegen zijn Spaanse beul, kan Djokovic wel: de hoog opstuitende ballen aan de backhandkant pareren. Wie Nadal wil verslaan moet ook zelf een marathon rennen over de baseline – niet de hobby van Federer, wel die van “the Djoker”.

Tot voor kort leek ook Stan Wawrinka potten te kunnen breken in Parijs. De Zwitser verloor echter in Madrid van Dominic Thiem en in Rome van Tommy Haas. Bovendien liep hij een rugkwetsuur op.

 

Back To Top