Ga naar hoofdinhoud

Roland Garros 2013 tennis: Tsonga mept Federer uit toernooi

Roland Garros 2013. Jo-Wilfried Tsonga heeft dinsdag op Roland Garros korte metten gemaakt met de voormalige winnaar Roger Federer. De Zwitser had zijn dag niet en werd getrakteerd op een duidelijke nederlaag: 7-5 6-3 6-3.

Niet veel tennissers hebben het in zich om de Zwitserse alleskunner op de pijnbank te leggen. Zelfs op een zwakke dag, en daar heeft Federer er met het klimmen der jaren steeds meer van, weet hij zich uit de penarie te redden met zijn dodelijk effectieve serve en spreiding.

Echt kansloos verliezen, dat overkomt Federer zeer zelden, en als het gebeurt, dan staat in regel Nadal aan de andere kant van het net. Tegen elke andere tegenstander had Federer altijd een weerwoord en mocht hij dan toch verliezen, dan in vier of vijf sets.

Maar dinsdag werden alle zwakke plekken in het spel van de Zwitser uitvergroot. Op gravel speelt zijn opslag een minder grote rol dan op snellere baansoorten. Tsonga maakte maar liefst 47% van de punten op Federers serve. Zes keer pakte de Fransman een break. Ook had Federer moeite met het kiezen van het juiste moment om naar voren te gaan. Hij probeerde 30 keer om het punt af te maken aan het net en won daar slechts de helft van.

Tsonga staat voor het eerst in de halve finale van Roland Garros. “Al een paar maanden train ik extra hard. Ik probeer de goede keuzes te maken voor mijn carrière”, zegt hij. “Ik hoopte al dat mijn mentaliteit beloond zou worden. Vandaag heb ik die beloning gekregen. Vanuit tactisch oogpunt was dit echt een goede prestatie. De hele wedstrijd heb ik hem achteruit gedwongen en heb ik zoveel mogelijk geprobeerd om zijn backhand aan te spreken.”

“Ik worstelde met alle onderdelen van mijn spel”, zei Federer beteuterd. “Het maakt me droevig. Ik probeerde mezelf te corrigeren en dat was lastig. Tsonga is er een meester in om de druk op te voeren.”

Eerder op de dag boekten Sara Errani en Serena Williams een ticket voor de halve finale bij de dames. De Italiaanse Errani, vorig jaar verliezend finalist, won met 6-4 7-6 van Radwanska. Williams stond tegen Kuznetsova bijna twee breaks achter in de derde set maar overwon toch met 6-1 3-6 6-3.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top