Ga naar hoofdinhoud

Roland Garros 2013: Rafael Nadal alweer de favoriet

Roland Garros 2013. Zondag begint de eerste ronde van het grand slam Roland Garros. Het is het tweede grote tennistoernooi van 2013 en het enige grand slam dat wordt gespeeld op de ondergrond gravel.

Sinds 2006, toen hij voor het eerst naar Parijs kwam als titelverdediger, was er elk jaar maar één serieuze kandidaat voor de titel: Rafael Nadal. De linkshandige Spanjaard is simpelweg geboren om op gravel te tennissen. In 2005 won hij als tiener zijn eerste grand slam te Parijs.

In alle jaren daarna, uitgezonderd 2009, ging hij ook met de titel naar huis. Velen zien in de man uit Menorca de beste gravelspeler ooit. En daar valt veel voor te zeggen. Wie kan hem evenaren qua spierkracht, verdedigend vermogen, mentale stabiliteit, loopvermogen en consistentie? Zelfs Roger Federer kan weinig uitrichten tegen het beulswerk vanaf de baseline van Nadal. De onderlinge stand op gravel is 12-2 voor de Spanjaard. Een ontluisterende score voor de Zwitser, die door zoveel fans als de beste speler ooit wordt gezien.

Toch hangt er een kentering in de lucht. Nadal stond na Wimbledon 2012 maandenlang langs de kant vanwege een hardnekkige blessure. De zoveelste al. De speelstijl van Nadal is uitputtend. Hij legt veel meer meters af dan pakweg Federer en meer aanvallend ingestelde tennissers. Ook legt hij een enorme druk op zijn pols, doordat hij zware spinballen slaat. Niemand produceert zoveel rotaties per minuut in een tennisbal dan Nadal. Nadal maakte eerder dit jaar een uitstekende come-back aan de start van het gravelseizoen en heeft alweer vijf toernooien gewonnen, waarvan vier op gravel. Maar de finale van Monte Carlo verloor hij van zijn belangrijkste uitdager: Novak Djokovic.

Djokovic is één jaar jonger dan Nadal. Dat lijkt een klein verschil. Maar Djokovic staat pas sinds 2011 aan de absolute top van het herentennis, terwijl Nadal al sinds 2006 de grote prijzen pakt en aan slijtage onderhevig raakt. De Servische “Djoker” heeft de potentie om Nadal op alle aspecten naar de kroon te steken, maar heeft net wat meer punch in zijn serve en durft iets eerder verdediging om te buigen naar aanval. Wel heeft Djokovic meer mentale dips in een duel dan de titelverdediger.

En wat kunnen we verwachten van de Nederlanders? Veel hangt natuurlijk af van de loting. Als alles meezit, kunnen Robin Haase en Igor Sijsling misschien tot de derde ronde reiken en Kiki Bertens tot de vierde.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top