Ga naar hoofdinhoud

Roland Garros 2012: Nadal wint finale voor 7de keer

Roland Garros 2012. De Spanjaard Rafael Nadal heeft wederom bewezen ’s werelds beste tennisspeler op gravel te zijn. Hij heeft voor de zevende maal Roland Garros gewonnen en daarmee passeert hij de Zweed Bjorn Borg, die dit Grand Slam dertig jaar geleden zes keer op zijn naam schreef.

In de finale, die vanwege de regen werd verspreid over twee dagen, rekende Nadal af met Novak Djokovic. Van 2005 tot en met 2010 stond de tenniswereld in het teken van de rivaliteit tussen Nadal en Roger Federer. In de afgelopen twee jaar is de focus verschoven naar Nadal versus Djokovic. Al vier keer achtereen stond dit duo in de finale van een Grand Slam. Ze zijn ook de nummers één en twee van de ATP Ranking. Djokovic behoudt ondanks de nederlaag zijn eerste plaats.

Nadal profiteerde het meest van de onderbrekingen vanwege heftige regenval. Djokovic toonde zich telkens een slow starter. Ook zondagmiddag, toen na 15.00 de partij begon, had Nadal direct het beste van het spel. Hij dicteerde de punten, forceerde fouten bij Djokovic en nam een 3-0 voorsprong. Vanaf dat moment vond de Djoker zijn ritme en werden tennisfans alweer getrakteerd op een heerlijke finale. Deze mannen zijn veel meer aan elkaar gewaagd dan Nadal en Federer, want de Zwitser heeft moeite met de heftige, door de topspin hoog opspringende ballen waarmee Nadal zijn backhand bestookt.

Nadal had dus schijnbaar geen moeite met de regenbreaks, maar het vochtige weer zelf was in het voordeel van Djokovic. Doordat de gele haartjes van de tennisballen plakkerig werden, kreeg Nadal er minder grip op met zijn racket en kon hij ze minder topspin effect meegeven. Haal je de topspin weg uit Nadals slagen, dan voelt hij zich gelijk minder zeker, want dankzij de topspin kan hij met een ruimere foutenmarge spelen.

De man uit Mallorca won uiteindelijk met 6-4 6-3 2-6 7-5. Hij maakte 125 punten en Djokovic maakte er 116. Qua service en winners hielden ze elkaar in evenwicht, maar het ging bij de Servier mis qua unforced errors: 53 tegenover 29 voor Nadal.

Djokovic prees zijn nu al legendarische opponent: “Weer een titel voor Nadal, wat een groot kampioen ben je toch. Ik ben heel blij dat ik hier mijn eerste finale mocht spelen, helaas was Nadal de betere vandaag.”

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top