Ga naar hoofdinhoud

Roger Federer – Andy Murray Finale Wimbledon 2012 LIVE

Wimbledon 2012 finale heren. Roger Federer en Andy Murray beginnen om 15.00 uur aan de finale van Wimbledon 2012. Voor beide staat er het een en ander op het spel.

Ten eerste natuurlijk de titel zelf, die al zes keer eerder door de Zwitserse Federer is veroverd en nog geen enkele keer door Murray. De Schot heeft sowieso nog nooit een grand slam gewonnen. Zijn drie eerdere finales (twee keer Australian Open, één keer US Open) liepen uit op een pijnlijke mislukking, want telkens verloor hij in straight sets. In 1936 werd Wimbledon bij de heren gewonnen door Fred Perry. De man werd daardoor onsterfelijk en een beeld van de tennisser siert het park van Wimbledon.

Daardoor worden Britse spelers er keer op keer aan herinnerd, dat sindsdien geen enkele Brit meer de titel pakte in het enkelspel. Murray kwam al enkele jaren achtereen dichtbij, maar de kwart finale (2008), en halve finale (2009, 2010, 2011) waren natuurlijk niet goed genoeg voor de chauvinistische Britten. Federer hoeft niet meer te dromen van grand slams winnen. Dat deed hij tenslotte al zestien keer, meer dan welke andere speler dan ook. Toch zou een zevende titel in Londen niet zomaar de zoveelste grote prijs zijn.

Wint hij vanmiddag van Murray, dan evenaart hij het record van zeven Wimbledon titels, dat nu in handen is van zijn grote held Pete Sampras. Als kers op de taart, stijgt Federer dan ook weer naar de eerste plaats op de ATP Ranking. En dan evenaart hij het recordaantal weken op nummer één, ook al in handen van Sampras. De 25-jarige Murray leidt de onderlinge head to head tegen de 30-jarige Federer met 8-7.

Alle vijftien confrontaties vonden plaats op hardcourt. Federer is sinds 2003 de lieveling van het Britse publiek – althans, zolang hij maar niet tegen een van hun landgenoten speelt. Het wordt interessant om te zien hoe de normaliter koele Zwitser reageert op de fervente support voor zijn tegenstander. Zijn service is tijdens Wimbledon 2012 dodelijk accuraat, waardoor hij problemen in een servicegame in enkele seconden op kan lossen. Murray maakt vooral indruk met zijn defensieve gaven.

Wachten op een fout van Federer kan echter funest uitpakken voor de Brit, als de Zwitserse meastro een goede dag heeft. In dat geval zal de vaak zo gepijnigd kijkende Murray zelf wat meer agressie moeten tonen.

Advertorial

Unibet

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top