Ga naar hoofdinhoud

Robin Haase moet vaker schreeuwen voor beter tennis

“ZET DIE MUZIEK UIT! AARGH!” Dat was de hartenkreet waarmee Robin Haase half juni zijn frustratie uitte tijdens het Topshelf Open in Rosmalen. De tennisser wond zich op over het geroezemoes en de dreunende beats uit een nabijgelegen partytent op het terrein van het tennistoernooi.

Haase lijkt een vaatje buskruit. Slechts één vonkje is nodig om zijn onrust te laten ontbranden en ontaarden. Hij is met van alles bezig. Hij zit in de “players council” van de tennisbond ATP. Hij vermeldt elk wissewasje op Twitter. Hij is een groot offensief gestart om onder de aandacht te brengen dat hij en andere tennissers via internet worden bedreigd. En tijdens wedstrijden laat hij zich te snel van de wijs brengen door lawaai, lastig publiek of beslissingen omtrent het in of uit zijn van ballen.

Een toptennisser moet onverstoorbaar zijn. Is hij dat niet, dan bereikt hij zijn topniveau niet. Zelfs Novak Djokovic viel daar in de finale van Wimbledon aan ten prooi. Hij stoorde zich aan de “calls” van de umpire, verloor zijn gebruikelijke intensiteit en zelfvertrouwen en kwam er tegen Andy Murray niet meer aan te pas.

Haase moet leren om zich op alleen zijn tennis te concentreren. Vorig jaar tijdens het ABN Amro toernooi in Rotterdam stelde hij het thuispubliek weer eens teleur. De Hagenaar ging kansloos ten onder tegen de oude rot Davydenko. Uit frustratie sloeg hij een bal met een niet gering tempo richting de tribunes. Een toeschouwer gaf Haase de best denkbare tip: “Ga eens tennissen man!” Zo eenvoudig blijkt dat niet te zijn.

Nadal en Bartoli voorbeelden

Misschien moet Haase eens praten met Marion Bartoli, winnares van Wimbledon 2013. Of met Rafael Nadal. Beide spelers hebben een ogenschijnlijk belachelijke reeks rituelen die ze steevast uitvoeren. Nadal sjort na elk punt aan zijn broek en neemt bij elke pauze één slokje van fles A en één slokje van fles B, of hij nou dorst heeft of niet. “Het is een manier om mezelf in de wedstrijd te helpen”, verklaart de Spanjaard. “Ik orden mij omgeving en probeer daardoor ook mijn hoofd te ordenen.”

Walter Bartoli, de vader van Marion, heeft zijn dochter al op jonge leeftijd manieren bijgebracht om mentaal onverstoorbaar te worden. Daar zijn de huppelpasjes door ontstaan, daarom raakt ze telkens het zeil achter de baseline aan met de kop van haar racket, vandaar dat ze schijnslagen maakt als de bal al lang uit het spel is. Via die rituelen kan ze alles om zich heen vergeten, inclusief de spanning.

Nadal en Bartoli laten zich niet frustreren door externe zaken. Met hun malle tics zorgen ze juist voor ergernis bij de tegenstander. Dus Robin, stop met al je bemoeienissen buiten de tennisbaan en ontwikkel kalmerende rituelen op de baan. Desnoods door te pas en onpas een potje te schreeuwen.

Wedden op De Bakker – Troicki

Wedden? Zet vandaag in op de partij Thiemo de Bakker – Viktor Troicki. Winst van De Bakker levert 4,05 voor iedere ingezette euro op en Troicki is de favoriet met 1,22. De wedstrijd van het ATP Bastad kun je LIVE volgen op de stream van Unibet.
#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top