Ga naar hoofdinhoud

ATP Ranking: Roger Federer bedreigt nr. 1 Novak Djokovic

Tennis rankings. Roger Federer kan in de laatste weken van het tennisjaar de koppositie van Novak Djokovic op de ATP-ranking bedreigen. De Zwitser klom door zijn eindzege bij de Shanghai Masters naar de tweede plaats.

ATP ranking: Roger Federer bedreigt Novak Djokovic

In de halve finale van de Masters in Shanghai tegen Novak Djokovic pakte de aanvallende speelwijze van Roger Federer uitstekend uit. De 33-jarige legende trok 35 keer naar het net en was daar twintig keer succesvol. Vanuit die positie sloeg hij ook zijn belangrijkste volley van de avond, te weten op matchpoint. Met een perfecte slice backhand legde hij de bal neer buiten het bereik voor de Serviër. Game, set en match: 6-4 6-4.

Roger Federer begon aan het tennistoernooi met 8.170 punten op de ATP wereldranglijst. Novak Djokovic, die voor de derde maal in zijn loopbaan het jaar wil afsluiten als de tennis nummer één, had 12.150 punten. Djokovic was echter de titelverdediger op de de Shanghai Masters en aangezien hij in de halve finale werd verslagen, werden er 1.000 punten van zijn totaal afgetrokken en weer 640 punten bij opgeteld. Federer werd in 2013 al in de tweede ronde gevloerd en aangezien hij dit jaar in de finale ook van Gilles Simon won, hield hij netto 910 punten over aan het toernooi.

Ruimte voor verbetering bij Federer

Roger Federer loopt in op Novak Djokovic op ATP Ranking GettyHet verschil tussen de heren op de ATP Ranking is nu dus geslonken van 3.980 naar 2.430 punten. Dat is nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid. Roger Federer verwerkt de overgang van Azië naar Europese hardcourtbanen echter goed en hij heeft zich ingeschreven voor de toernooien in Basel, Parijs en de ATP World Tour Finals in Londen.

Bovendien is er ruimte voor verbetering voor Federer, want vorig jaar verloor hij in zijn thuisstad Basel de finale, bereikte hij in Parijs de halve finale en gebeurde dat op Wimbledon eveneens. Tevens mag hij met Zwitserland aantreden in de finale van de Davis Cup. Tegen Frankrijk, zodat Djokovic met de Davis Cup sowieso geen punten meer kan verdienen.

Novak Djokovic kan niet meer punten halen

Novak Djokovic heeft zich vooralsnog alleen aangemeld voor Parijs en Londen. Beide toernooien schreef hij vorig jaar op zijn naam, zodat hij hoogstens zijn huidige puntentotaal kan behouden.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij, mocht hij de hete adem van Roger Federer in zijn nek voelen, een wildcard aanvraagt voor andere, kleinere toernooien. De pas getrouwde Djokovic wordt vermoedelijk in november voor het eerst vader. Zijn vrouw Jelena zal het niet waarderen als papa absent is bij de geboorte omdat hij liever over de wereld trekt om punten te vergaren voor de ATP Ranking.

Kortom: Roger Federer kan circa 3.000 punten vergaren als hij vanaf nu alles wint. Djokovic heeft momenteel een veeleisend privéleven en zal vermoedelijk juist punten in gaan leveren. En dat terwijl het gat tussen de twee nu 2.430 punten bedraagt. De komende weken hebben deze heren in hun ene hand een tennisracket en in de andere een rekenmachine.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top