Ga naar hoofdinhoud

Rafael Nadal wint voor de achtste keer Roland Garros

Roland Garros 2013 – tennis. De grote favoriet voor Roland Garros, Rafael Nadal uit Spanje, heeft zijn naam en faam waargemaakt. Voor de achtste keer in negen jaar, won hij de titel van het graveltoernooi in Parijs. Het werd 6-2 6-3 6-2.

De Roland Garros finale kwam geen enkel moment tot ontbranding. Dat is ook niet verbazingwekkend, want David Ferrer had al een kleine tien jaar niet meer op gravel van Nadal gewonnen. De kleine, dappere strijder uit Valencia had geen off-day, was ook niet bevangen door de zenuwen zoals veel andere debutanten in de finale van een grand slam, maar ontbeerde gewoonweg kwaliteit.

Om Nadal te verslaan op gravel moet je sneller winners kunnen slaan of moet je hem ontregelen met slice ballen, dropshots en irritant gedrag. Ferrer, een harde werker en gentleman van onbesproken gedrag, heeft dat niet in huis.

In de eerste set leek Ferrer opgewassen tegen de agressieve, hoog opstuitende spinballen van zijn landgenoot. De omstandigheden spraken in het voordeel van Ferrer. Het was minder warm dan de vorige dagen en de luchtvochtigheid was hoger, waardoor het gravel wat klam werd en de ballen minder hoog stuiterden. Maar die verandering bleek bij lange na niet genoeg om Ferrer een wezenlijke kans te geven. Hij hield tot 3-3 de spanning in de set, waarna de titelverdediger negen van de elf daaropvolgende games won en de angel uit het duel haalde.

Al met al kon Ferrer drie keer door de opslag van de kampioen breken. Het kwam echter telkens op momenten dat hij al een achterstand moest inhalen. Nadal brak zijn tegenstander acht keer en maakte 54% van de punten op Ferrers opslag. Dat onderstreepte dat Ferrer, als hij daar op 31-jarige leeftijd nog toe in staat is, echt moet gaan werken aan een scherpere, hardere of verrassendere serve.

Het was de 57e ATP titel voor Nadal en de zevende toernooiwinst van 2013. Inmiddels heeft hij zeventien keer de finale van een grand slam gespeeld, waarvan hij er twaalf won. Federer staat momenteel op zeventien stuks en is vier jaar ouder. Nadal heeft dus in theorie genoeg tijd om het aantal van de Zwitser te overtreffen.

“Ik heb hier nooit van durven dromen, heb me nooit gerealiseerd dat dit mogelijk was”, zei Nadal, die maandenlang geblesseerd was. “Ik heb een moeilijke tijd gehad. Zonder mijn familie en mijn team had ik hier nooit gestaan. Het was erg belangrijk dat zij er iedere dag voor mij waren.”

 

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top