Ga naar hoofdinhoud

Rafael Nadal winnaar Roland Garros: zal Novak Djokovic ooit in Parijs winnen?

Roland Garros, grand slam Parijs. Misschien heeft Novak Djokovic zondag zijn laatste kans op de eindzege in het Franse Open gekregen. De Serviër sleepte de eerste set binnen tegen Rafael Nadal, maar verloor uiteindelijk met 3-6 7-5 6-2 6-4.

Novak Djokovic won 19 keer van Rafael Nadal

Djokovic heeft versus de tennis nummer één van de wereld een heel behoorlijke onderlinge score. Van de 42 ontmoetingen won hij er negentien. Zijn Nadal-complex is dus niet zo pijnlijk als die van Roger Federer, die van de 33 duels er slechts tien won. Wel bezorgt de Spanjaard hem op gravel een complex. Roland Garros is de enige van de vier Grand Slams die de Djoker nog niet in de tas heeft zitten. In zijn drie vorige deelnames werd hij telkens gestuit door de gravelkoning.

Netband

In 2012 gebeurde het in de finale van de French Open, ook via een score van 3-1. Vorig jaar was Djokovic dichtbij een memorabele zege, toen hij in de beslissende vijfde set van de halve finale op 5-3 kon komen en onnodig het net aanraakte. Hij verloor het punt en uiteindelijk met 9-7 de set en match. In 2008 en 2007 was hij in de halve finale simpelweg nog niet in staat om Rafael  Nadal te verontrusten op gravel en in 2006 ging hij er in de kwartfinale tegenaan tegen de Spanjaard.

Rafael Nadal versloeg Djokovic zes keer op Roland Garros

Al met al heeft Nadal dus al zes keer op Roland Garros de opmars van Djokovic gestuit. Wat dat betreft kan Djokovic een therapeutisch praatgroepje opstarten met Federer, die vijf keer op het Franse Open zijn meerdere moest erkennen in Nadal, waaronder vier keer in de eindstrijd.

Na 2011 heeft Roger Federer niet meer in de finale van Roland Garros gestaan. Destijds was de Zwitser 29 jaar. Rafael Nadal werd vorige week 28 jaar, Novak Djokovic is sinds kort 27 jaar. De tijd begint te dringen voor Djokovic, wil hij zijn set van vier slamtitels completeren. Op gravel gaat een oplopende leeftijd en daarmee een verminderd loopvermogen eerder tellen dan op pakweg Wimbledon, waar de punten korter zijn en de opslag meer effect heeft.

Komt er nog een kans voor Djokovic?

Dit kon het jaar worden van Novak Djokovic en zelf geloofde hij daar na de snelle nederlagen van Nadal in de graveltoernooien van Barcelona en Monte-Carlo ook in. Vorige maand versloeg hij Nadal zelfs in de finale te Rome. Djokovic kan echter niet de stap maken van winnen in een driesetter naar winnen in een vijfsetter. Vooral onder omstandigheden zoals zondag in Parijs, toen het kwik opliep en de baan droog en hard was, is hij fysiek en qua speltype in het nadeel.

Als Djokovic’ gebeden voor een snelle verzwakking van Rafael Nadal uitkomen, dan staat er een groep jongere spelers in de weg met de wil om de macht over te nemen. Mannen als Ernests Gulbis, Grigor Dimitrov en Kei Nishikori.

Advertorial

Unibet Casino

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top