Ga naar hoofdinhoud

Rafael Nadal krijgt geen hogere plaatsing op Roland Garros 2013

Tennis Roland Garros 2013. Van 26 mei tot en met 9 juni vindt het grootste tennistoernooi op gravel plaats: Roland Garros te Parijs. De organisatie heeft besloten om Rafael Nadal, de nummer vijf van de ATP ranglijst, geen hogere plaatsing te geven.

De Spanjaard, winnaar van 2005 tot en met 2012 met uitzondering van 2009, kan daardoor al in de kwartfinale iemand uit de top vier ontmoeten. In potentie komt dan een kraker als Federer – Nadal of Djokovic – Nadal al bijzonder vroeg op het programma te staan.

Nadal was dik een half jaar afwezig en tuimelde daardoor uit de top vier van de ranglijst. Inmiddels heeft hij alweer diverse tennistoernooien op gravel gewonnen en twijfelt niemand er aan, dat de beste gravelspeler ooit op koers ligt om voor de achtste keer Roland Garros 2013 te winnen.

De organisatie van Roland Garros heeft lang getwijfeld over de volgorde van de plaatsingslijst. Kennelijk leefde toch de gedachte om Nadal te honoreren voor zijn bijzondere prestaties van de afgelopen jaren. Maar het beslissende argument om dat niet te doen, is dat het een goed gebruik is om de ATP ranking te volgen. “Als we de volgorde hadden aangepast, zouden we beschuldigd kunnen worden van gerommel, en ons eerbetoon aan Nadal zou dan uitgelegd kunnen worden als ëen achterbakse truc”, zegt directeur Gilbert Ysern.

Volgens Roger Federer, die alleen in 2009 Roland Garros won, stelt dat het voor Nadal weinig uitmaakt welk nummertje achter zijn naam prijkt. “Hij heeft hier zoveel successen geboekt in de afgelopen acht jaar. Iedereen zou het begrijpen als hij een hogere plaatsing krijgt dan vijf. Aan de andere kant, hij staat ook weer niet tachtigste ofzo. Als vijfde geplaatst zijn is geen ramp. En maakt het voor hem veel uit of hij als vijfde of eerste is geplaatst? Niet zo veel toch”, besluit Federer.

Nederlanders op Roland Garros 2013

Vijf Nederlanders zijn rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi. Robin Haase, Igor Sijsling en Thiemo de Bakker zullen bij de heren proberen om een rondje te overleven. In de afgelopen jaren is dat bijzonder lastig gebleken voor Nederlandse tennissers op een grand slam. Bij de dames maken Kiki Bertens en Arantxa Rus hun opwachting in de eerste ronde. De Belgen zijn al verzekerd van Kirsten Flipkens, Yanina Wickmayer, Xavier Malisse en David Goffin in de eerste ronde.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top