Ga naar hoofdinhoud

Rafael Nadal geen monopolie meer op gravel: hoe lang nog King of Clay?

Rafael Nadal – tennis. Rafael Nadal regeert sinds 2005 met harde hand over het deel van het tennisseizoen, waarop de ondergrond bestaat uit gemalen baksteen. Nadal is al bijna tien jaar de King of Clay, de koning van het gravel. Maar voor hoe lang nog?

2014 begon goed genoeg voor Nadal

Tot twee weken geleden verliep dit tennisseizoen sterk voor de 27-jarige tennisser uit Manacor. De linkshandige Spanjaard bereikte de finale in de eerste drie toernooien waar hij aan deelnam. Hij won op het hardcourt van Doha, ging mede door rugklachten ten onder bij het grand slam Australian Open en won vervolgens het graveltoernooi in Rio.

Dat Nadal vervolgens in Indian Wells vroeg werd uitgeschakeld door Alexandr Dolgopolov en in de finale van Miami zijn rivaal Novak Djokovic niet af kon remmen, wekte geen verontrusting. Hardcourt blijft een tricky ondergrond voor Nadal en nu hij wat ouder wordt, zal hij zijn pijlen selectiever moeten richten.

In Monte-Carlo en Barcelona ging het fout

De echte schok kwam in de graveltoernooien van Monte-Carlo en Barcelona. Op beide tennistoernooien hield hij al tien jaar huis op een genadeloze, ongekende manier. Nadal greep beide titels acht keer, dikwijls zonder setverlies te lijden. Dit jaar kon hij tweemaal al na de kwartfinale zijn tassen inpakken. Nota bene tegen mannen waarvan hij al tien jaar niet op gravel had verloren (David Ferrer) en überhaupt nog nooit had verloren (Nicolas Almagro).

Rafael Nadal mist intensiteit

Eén of twee nederlagen hoeven niet de voorbode te zijn van een soort ondergang of blijvende kwetsbaarheid. De wijze waarop Nadal de kwartfinales verloor waren echter wel opvallend en daardoor misschien van voorspellende waarde. “Na de finale in Australië heb ik moeite met het vinden van de vereiste intensiteit”, erkende Nadal. “Ik hoef er niet om te liegen. Het vertrouwen en de innerlijke kracht die me normaal door lastige momenten sleept, die zijn weg.”

Nadal heeft zich door vele blessures heen moeten knokken. Telkens keerde hij sterker dan ooit terug op de baan. Maar nu gaan de jaren, de slijtage en de niet aflatende toewijding van tien jaar toptennis meetellen. De innerlijke kracht van Nadal, zijn consistentie op momenten dat mindere tennissers hun foutenlast niet in bedwang houden, is wat hem onderscheidt van de concurrentie. Rafael Nadal kon de fysieke en mentale belasting van een partij altijd net iets langer volhouden dan de rest.

Nadals 2014 is Federers 2010

Het jaar 2014 lijkt voor Nadal tot nu toe op het jaar 2010 van Roger Federer. Destijds was Federer 28 jaar (Nadal wordt 28 in juni) en had hij het jaar daarvoor, evenals Nadal in 2013, afgesloten als tennis nummer één van de wereld. De Zwitser begon dat jaar te verliezen van spelers waar hij jarenlang de vloer mee had aangeveegd. Tennissers als Marcos Baghdatis, Albert Montanes, Robin Soderling en Gael Monfils roken plots bloed. In de jaren daarna werden zulke nederlagen van Federer tegen spelers buiten de absolute top steeds minder verrassend.

Rafael Nadal heeft dit jaar ook zulke verliezen moeten incasseren. Stan Wawrinka, Dolgopolov en Almagro maakten hun stoutste dromen waar door eindelijk eens Nadal te verslaan, Ferrer wachtte al tien jaar op een gravelzege. In mei staat Nadal voor de taak om op de graveltoernooien van Madrid en Rome de verhoudingen te herstellen. Anders wordt titelprolongatie op Roland Garros een wel erg hachelijke zaak.

Gokken op Roland Garros

Weet Nadal Roland Garros te winnen? Bij bookmaker Unibet is hij in ieder geval de favoriet voor de winst met een notering van 2,20. Djokovic noteert 3,30, Wawrinka 6,50 en Federer 15,00. Voor iedere ingezette euro krijg je het vetgedrukte bedrag terug.
Advertorial

Unibet Poker

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top