Ga naar hoofdinhoud

Novak Djokovic wint voor de vijfde keer de Australian Open finale

Novak Djokovic winnaar Australian Open 2015. Novak Djokovic heeft vandaag zijn heerschappij over het hardcourt van de Australian Open bevestigd door in de finale te winnen van Andy Murray: 7-6(5) 6-7(4) 6-3 6-0. De Servische nummer één van de wereld ontving voor de vijfde keer de hoofdprijs op Melbourne Park.

Novak Djokovic wint Australian Open 2015

De eerste en tweede set bevatten alle ingrediënten waar het publiek naar zoekt in een eindstrijd van een Grand Slam: zwaarbevochten punten, intense rally’s, twee aan elkaar gewaagde spelers op de toppen van hun kunnen en een close scoreverloop. In de derde set kwam Andy Murray op 0-2 voorsprong. Novak Djokovic liet dat niet op zich zitten, tastte diep in zijn reserves en won twaalf van de dertien laatste games.

Australian Open Andy Murray GettyIn de eerste set leek het momentum te keren in het voordeel van de Schot, die voor de vierde keer aantrad in de finale van de Australian Open. Djokovic stond 5-3 voor toen hij uitgleed, zijn duim bezeerde en behandeld moest worden door de arts. Hij leverde zijn service weer in en beklaagde zich bij de umpire over luidruchtig publiek, dat tijdens punten hem uit zijn concentratie bracht. De Schot liet echter een 2-4 voorsprong in de tie-break glippen.

Protest op het court

In de tweede set leek Andy Murray zich te herstellen en kwam hij op 0-2. Deze mannen bewaren vaak hun beste spel en meest agressieve shots voor situaties waarin ze achterstaan. Novak Djokovic onderstreepte dat door twaalf punten achtereen te winnen en op 4-2 te komen. De finale van de Australian Open werd op dat punt onderbroken nadat twee mannen op het court sprongen om te ageren tegen de Australische immigratiepolitiek.

Achtste grand slam titel Novak Djokovic

Murray ging het best om met de interruptie en knokte zich richting een tie-break, waarin hij al snel vier setpoints kreeg en de derde benutte. Ook in de derde set kwam Murray 0-2 voor en wederom stond zijn één week jongere kwelgeest op. In de achtste game begon het Schotse foutenfestival. In sets drie en vier maakte Murray 21 unforced error versus de acht van Djokovic. Met een triomfantelijke eindsprint ramde de ontspannen Djokovic zich naar zijn achtste grandslamtitel.

Vorig jaar trad Djokovic in het huwelijk en inmiddels is hij ook vader geworden. Hij is bepaald niet de eerste proftennisser die na het ouderschap nog top presteert op de baan. Diverse mannen wonnen na hun eerste kind nog een Grand Slam: Jimmy Connors, Pat Cash, Andres Gomez, Boris Becker, Petr Korda, Yevgeny Kafelnikov, Albert Costa, Andre Agassi en Roger Federer.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top