Ga naar hoofdinhoud

Novak Djokovic winnaar Wimbledon 2015: Federer in finale verslagen

Winnaar Wimbledon 2015 – tennis. Novak Djokovic heeft zondag op Wimbledon voor de derde keer de 47-centimeter hoge beker in handen gekregen. De Serviër was zevenvoudig kampioen Roger Federer de baas: 7-6 6-7 6-4 6-3. Daardoor bleef bij de Zwitser de teller op zeventien grandslamtitels staan, terwijl Djokovic zijn totaal opvoerde naar negen.

Wimbledon 2015 finale – tennis

Het publiek in het centre court in het zuidwesten van Londen was duidelijk op de hand van Roger Federer. Ze klapten hun handen stuk zodra de Zwitser een fraai punt maakte of aan een come back leek te beginnen, maar zodra Novak Djokovic aan het langste eind trok lieten ze beleefd en met minder volume hun goedkeuring horen.

Wimbledon finale 2015 Djokovic en Federer GettyWat Federer op gras laat zien oogt nu eenmaal eleganter en soepeler dan het werktennis van Djokovic. Die klasse bleek echter niet langer vol te houden dan twee sets, waarna het niveau van Federer periodes van eb en vloed doormaakte, terwijl Djokovic als een machine onfeilbaar door bleef timmeren. Na twee sublieme bedrijven, beide uitmondend in een tie-break, hielden de kemphanen elkaar in de Wimbledon finale precies in evenwicht: 1-1 in sets, waarbij ze in beide sets ook evenveel punten maakten.

Djokovic ’s werelds beste returner

In zijn zes vorige partijen legde Roger Federer opponenten zijn wil op met puik serveerwerk. Novak Djokovic maakte zijn predicaat “beste returner ter wereld” waar door met gemak de secuur geplaatste opslagen terug in het spel te brengen. Federer won 74 procent van zijn opslaggames en werd viermaal gebroken, terwijl hij tot dan toe alleen tegen Andy Murray één break hoefde te dulden.

In de derde set werd de vermoeidheid zichtbaar bij Federer. De ratio tussen winners en errors zakte weg van plus twaalf in set twee naar plus vier en plus drie in de twee slotsets. In die periode schiep hij maar één breakpoint, terwijl Djokovic er zeven had en er drie benutte.

Set 2 beste van Wimbledon 2015

Maar als we deze Wimbledon finale herdenken moet de aandacht uitgaan naar set twee, en niet naar de begrijpelijke verslapping bij de 33-jarige Federer. Dat was de beste set van Wimbledon 2015, waarin Novak Djokovic zes setpoints liet liggen en “Fed” de laatste strohalm greep door de breaker met 12-10 te winnen.

In de derde set was er een regenpauze. Op dat moment stond Djokovic al 2-1 en een break voor in de derde set en na terugkeer op het centre court was het verzet van Federer gebroken. Met een forehandwinner maakte de titelhouder de klus af. Net als de twee vorige keren stak de “Serbinator” een paar grassprieten in zijn mond. Na drie uur en 56 minuten had hij best wat trek gekregen.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top