Ga naar hoofdinhoud

Wimbledon finale 2014: Novak Djokovic wint van Roger Federer

Wimbledon finale – Novak Djokovic – tennis grand slam. Novak Djokovic heeft zondag in een vijfsetter Roger Federer verslagen in de finale van Wimbledon: 6-7(7) 6-4 7-6(4) 5-7 6-4. De Serviër was in 2011 ook al de sterkste op het gras van Londen. Federer verloor in 2008 al eens de finale maar kan zich troosten met zeven Wimbledon-titels.

Wimbledon finale: Novak Djokovic – Roger Federer

De eindstrijd duurde bijna vier uur en stond van begin tot eind bol van de spanning, kwaliteit en zogeheten momentum swings. Uiteindelijk maakte Djokovic slechts vier punten meer dan de Zwitserse legende. Als er dan toch één doorslaggevende oorzaak aangewezen moet worden voor de nederlaag van Federer dan is het zijn score op de tweede service: 44%, terwijl Djokovic twee derde van de punten op zijn tweede opslag won.

De eerste set zette de toon voor het verdere verloop van de eindstrijd. Djokovic kwam wat sneller en met minder moeite door zijn opslaggames heen, terwijl Federer twee keer zo vaak aan het net verscheen. Zodra de heren hun forehands lieten wapperen en het hard tegen hard werd, was Novak Djokovic vaker in het voordeel. Hij dwong in totaal 26 forced forehanderrors af bij Roger Federer.

Perfect game

Nadat Federer licht tegen de verhoudingen in de tie-break van de eerste set won, plaatste Djokovic in de derde game van de tweede set de eerste break van de Wimbledon finale. Op 5-4 kreeg de Serbinator nog een breakpunt tegen, maar via drie punten kwam hij alsnog op gelijke hoogte.

In de derde set serveerde Federer zeer sterk en pakte hij de negende game zelfs via vier aces op rij, een zogeheten perfect game. Hij kan het zichzelf kwalijk nemen dat hij dat goede gevoel niet omzette in winst van de tweede tie-break. Djokovic won die met 7-4 en stond dus met 2-1 in sets voor.

Novak Djokovic heel gelukkig

In de vierde set richtte Roger Federer zich magnifiek op. Hij stond 5-2 achter en greep via vijf games op rij toch nog de setwinst. De Zwitser kreeg de eerste breakpoints van de slotset, maar het was Novak Djokovic die bij 5-4 in zijn voordeel de enige break van de vijfde set realiseerde. Federer sloeg op matchpoint tegen een backhand in het net.

“Ik weet eigenlijk niet waar ik de energie vandaan haalde en hoe ik het heb gedaan”, zei Djokovic, nadat hij evenals in 2011 een grassprietje in zijn mond had gestoken. “Maar ik ben heel gelukkig dat ik weer dit mooiste toernooi van de wereld heb mogen winnen.” Djokovic verloor op de Australian Open de kwartfinale van Wawrinka.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top