Ga naar hoofdinhoud

Novak Djokovic is weer koning van het tennis na Indian Wells en Miami

Tennis. De Servische tennisser Novak Djokovic is na twee overwinningen op rij in mastertoernooien weer de koning van het tennis. De nummer twee van de wereld won eerst in Indian Wells en voegde daar afgelopen zondag de titel in Miami aan toe.

Rondom het eerste Grand Slam van dit jaar, de Australian Open, rezen er twijfels omtrent Djokovic. Vele volgers vroegen zich af, wat het doel was van de samenwerking met trainer Boris Becker. De Duitser was weliswaar een briljante tennisser, maar in zijn persoonlijke leven en ook als commentator voor de BBC heeft hij zich nooit een groot strateeg getoond. Becker houdt van grapjes maken, van een losse levensstijl. Djokovic heeft geen gangmaker nodig, hij heeft zelf al de bijnaam “the Djoker” verdiend.

Boris Becker wel de juiste?

Bovendien hanteerde Becker een agressieve speelstijl, hetgeen in de vroege jaren negentig nog mogelijk was. Tegenwoordig staat serve & volley gelijk aan zelfmoord. Tennissers kunnen dankzij de nieuwe generatie rackets en de vele uren in het krachthonk de bal met duizelingwekkende snelheden slaan. Voordat een aanvallende speler het net bereikt, stuitert de bal al langs hem op de baseline. Wat kan Djokovic dan nog wel leren van Becker?

Hardcourt favoriet

In de kwartfinale van de Australian Open liet Djokovic zich verrassen door de latere winnaar Stan Wawrinka. De Serviër speelde vervolgens zes weken geen partijen en kon in die periode de basis leggen voor de lente van 2014. Hardcourt is zijn favoriete ondergrond en dat bleek tijdens de twee Amerikaanse tennis masters. In Indian Wells won hij in de finale nipt in een driesetter van Federer, in Miami was hij heer en meester. Nadal ging er af met 6-3 6-3.

De 26-jarige Novak Djokovic heeft tegen Rafael Nadal een onderling “record” van 22 verloren, 18 gewonnen. Van die achttien overwinningen was die van zondag een van de eenvoudigste. Hij brak de Spanjaard drie keer en leverde zijn eigen service één keer in. Djokovic won twee keer meer punten op de opslag van Nadal dan andersom. De Spanjaard berustte in de nederlaag: “Voor mij is er geen zwaardere tegenstander dan Djokovic. Zijn return en opslag zijn sterker, vooral op hardcourt.”

Spannend gravelseizoen

Nadal voert de mondiale ranking aan met 13.730 punten. Zijn voorsprong op Djokovic (11.810) is nog geruststellend, maar kan in hoog tempo slinken, nu het gravelseizoen voor de deur staat. De gravelbijter heeft duizenden punten en vele titels te verdedigen. Roland Garros, waar Nadal de titelverdediger is, kan beslissend zijn voor wie dit jaar afsluit als nummer één. Andersom is dat het enige Grand Slam dat nog ontbreekt op het palmares van Djokovic.

Advertorial

Unibet Casino

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top