Ga naar hoofdinhoud

US Open: Novak Djokovic verslaat Roger Federer in boeiende finale

US Open 2015 – tennis. Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn carrière het US Open gewonnen. De Servische nummer één van de wereld versloeg Roger Federer met 6-4 5-7 6-4 6-4. Djokovic zet voor de tiende keer een grand slam bij in zijn prijzenkast, Federer blijft steken op zeventien stuks.

US Open finale – Novak Djokovic

De finale van het US Open zou om 16:00 uur plaatselijke tijd moeten beginnen. In New York kwam het echter met bakken tegelijk omlaag, waardoor de spelers, fans en tv-kijkers dik drie uur moesten wachten. Beide heren hadden vervolgens een paar games nodig, om de juiste manier van bewegen te vinden op de nog enigszins gladde baan. Novak Djokovic kwam in de openingsfase lelijk ten val. De schaafwonden weerhielden hem er niet van, om weer zijn befaamde levende muurtje op te bouwen.

US Open live Roger Federer GettyRoger Federer had zijn zes eerdere partijen zonder setverlies doorstaan. Sterker nog, sinds de verloren Wimbledon-finale won hij al zijn matches in straight sets, terwijl hij in New York nog maar tweemaal was gebroken. Djokovic maakte zijn reputatie als beste retourneerder ter wereld waar, door in de eerste opslagbeurt van de Zwitser al drie breakkansen te scheppen. Hij benutte ze niet, maar deed dat op 1-1 wel en stootte door naar 2-1, waarna een re-break volgde maar Djokovic de beslissende break plaatste.

Publiek op hand Federer

Die fase was exemplarisch voor de rest van de match, waarin het publiek zwaar op de hand was van de Zwitser. In de drie daaropvolgende sets volgden nog negen breaks en had vooral Roger Federer moeite met het omzetten van kansen in breaks. Hij benutte er slechts vier van de 23, terwijl Novak Djokovic een prima percentage haalde met zes uit dertien.

Ook bleek dat het aanvallende spel dat Federer in de afgelopen twee weken had getoond, onhoudbaar tegen een Djokovic in topvorm. Het Artur Ashe Stadium biedt de Serviër alle ruimte om op diagonale ballen te jagen (in kleinere stadions zou de boarding in de weg staan) en toch te antwoorden met diepe groundstrokes. Federer had zeker kans op de eindzege, maar uiteindelijk gaf de defensieve soliditeit van Djokovic weer eens de doorslag. Hij maakte slechts twee puntjes meer dan zijn opponent.

Lees ook: wedden op tennis

Beste seizoen Novak Djokovic

Evenals in 2011 heeft Novak Djokovic drie van de vier majors op zijn naam geschreven, terwijl hij op Roland Garros pas sneuvelde in de finale. “Na 2011 is dit het beste seizoen uit mijn leven”, zei hij. “Maar nu geniet ik er nog meer van. Ik ben vorig jaar echtgenoot en vader geworden en dat maakt dit succes des te zoeter.” Roger Federer zei blij te zijn met het niveau van zijn spel. “Het was een geweldige match. Spelen tegen grote kampioenen als Djokovic is zwaar, maar ik heb genoten.”

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top