Ga naar hoofdinhoud

Novak Djokovic – Andy Murray Finale Australian Open Tennis 2013

Australian Open 213. Finale tussen Novak Djokovic en Andy Murray. Zondagmorgen om 9.30 uur spelen Novak Djokovic en Andy Murray de finale van de Australian Open.

Het is een verre van verrassend affiche, gezien de afwezigheid van Nadal en de kwetsbaarheid van de ouder wordende Federer. Maar dat maakt het geenszins een minder fascinerend duel.

Het wordt het achttiende treffen tussen de Servische nummer één van de wereld en de Britse als derde geplaatste speler. Tot vorig jaar leek Murray gedoemd te zijn tot een permanente plek als nummer vier van de “big four”. In een mum van tijd heeft hij zijn aanzien veranderd door eerst de Olympische Spelen en daarna de US Open te winnen. Nu gelden hij en Djokovic als de big two, de spelers van de komende jaren.

Eind 2006 troffen ze elkaar voor het eerst, destijds nog als veelbelovende tieners. Inmiddels is die belofte meer dan ingelost. In de herfst van 2008 speelden ze hun eerste finale tegen elkaar, in Cincinnati. En precies twee jaar geleden, in de finale van de Australian Open, begon hun rivaliteit op de echt belangrijke momenten. Djokovic won toen eenvoudig. Eind 2012 volgde de finale van de US Open, in vijf sets gewonnen door Murray.

Djokovic staat in onderlingen ontmoetingen voor met 10-7. De vorige twee duels werden ook door de Serbinator gewonnen. Beide spelers hebben één vijfsetter in de benen en kwamen verder met groot gemak door hun rondes heen. En beide maakten grote indruk in de halve finale. Djokovic door de Spaanse bulldog Ferrer mak als een lammetje te krijgen, terwijl Murray eindelijk op een grand slam de meerdere was van Federer. De Brit toonde zijn kwaliteiten: een defensie van gestaald pantser, lastig te retourneren serve, scherpte bij passing shots, agressie wanneer het kan en moet en bovenal een sublieme fysieke conditie.

Djokovic bezit ook al die kwaliteiten maar heeft vergeleken met Murray meer ervaring in grand slam finales. Al vijf keer won hij een grand slam en vier keer verloor hij in de finale. Bij Murray staat de teller op één grand slam en vier verloren finales. Beide mannen kunnen lange, zware, intimiderend snelle en scherpe rallys aan en draaien hun hand niet om voor duels van vijf uur. Djokovic heeft waarschijnlijk net iets meer scorend vermogen om sneller door zijn servicegames te komen.

Advertorial
#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top