Ga naar hoofdinhoud

Murray verslaat na vier uur Federer in de halve finale Australian Open

Andy Murray verslaat na vier uur Roger Federer in de halve finale Australian Open Tennis 2013. Andy Murray had vrijdagmorgen en -middag ruim vier uur nodig om Roger Federer van zich af te slaan.

Na een heftige en heerlijke strijd bleek de Schot fitter en constanter dan de Zwitserse veteraan: 6-4 6-7 6-3 6-7 6-2.

Niet eerder had Federer op een grand slam verloren van zijn zes jaar jongere rivaal.Wel was de onderlinge stand met 10-9 in het voordeel van de licht ontvlambare Brit. In zijn jongere jaren moest hij het vooral hebben van werklust en een onfeilbare verdediging. Met het klimmen der jaren heeft hij zijn spieren opgepompt, zijn serve gevaarlijker gemaakt en een offensievere instelling gekweekt. Het resultaat is dat hij en Djokovic inmiddels hun idool en inspirator Federer voorbij zijn gestreefd. Het ziet er niet naar uit dat de 31-jarige Federer zijn nadelige onderlinge balans tegen Murray ooit herstelt.

Federer begon matig aan de wedstrijd, vooral zijn serve bezat niet de normale accuratesse. Hij sloeg er slechts 58% van in en was ook in de rally’s aftastend. Murray dicteerde en bepaalde het spel. Hij sloeg zestien winners en ook zestien errors, terwijl Federer in beide categorieen onder de tien noteerde. Dat geeft aan dat hij weinig initiatief ontplooide en dat past niet bij de Zwitser.

In de tweede set kwam Federer op de proppen met ouderwets zuivere serves en mikte hij er 75% correct over het netje. Beide spelers kregen geen breakpoints. Federer greep zijn kans in de tie break, zoals hij ook in de kwart finale tegen Tsonga twee keer deed. In de derde set kwam Murray op een 4-2 voorsprong. Het werd duidelijk dat Federer de halve finale alleen zou overleven als hij weer eens iets briljants uit zijn hoed zou toveren.

Het was al de 25e halve finale in een grand slam van Federer. Hij weet dus als geen ander hoe hij uit verloren posities terug moet keren, hoe hij tegenstanders nerveus kan maken. In de vierde set kwam hij een break voor, om vervolgens twee keer zijn eigen servegame in te leveren en net op het allerlaatste moment toch terug te breken richting de tie-break. Murray wist niet wat hem overkwam en stond in een mum van tijd hopeloos achter in die tiebreak.

Maar het beste was er wel af bij Federer, die een negatief saldo van winners versus errors had van min zeventien. Murray stond juist op plus vijftien. Hij verloor meteen zijn eerste servegame in de vijfde set en maakte in die set slechts zestien punten.

“Ik heb niet al mijn kansen gegrepen”, berustte Federer.”En ik moest telkens een achterstand goedmaken. Al met al was Murray wel de betere speler vanavond.” 

De finale tussen Djokovic en Murray vindt zondagmorgen plaats.

Advertorial

Unibet

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top