Ga naar hoofdinhoud

US Open: Marin Cilic winnaar Grand Slam na snelle zege op Kei Nishikori

US Open – tennis grand slam New York. De Kroaat Marin Cilic heeft maandag in de finale van het US Open in anderhalf uur afgerekend met Kei Nishikori. De Japanner, die evenals Cilic debuteerde in een slamfinale, had geen antwoord op de kracht van Cilic en verloor kansloos met 6-3 6-3 6-3.

Marin Cilic winnaar US Open

Voor Kei Nishikori, de eerste Aziatische man in de eindronde van een Grand Slam, was zijn laatste partij van het toernooi tevens zijn zwakste. Zijn fletse optreden in de finale van de US Open moet uiteraard wel in het licht worden gezien van het beulswerk dat Cilic verrichte. De lange Kroaat vuurde zeventien aces af, won 80% van de punten op zijn eerste opslag, brak de Japanner vijf keer en serveerde met een gemiddelde snelheid van 200 km per uur.

Doping

Marin Cilic mocht vorig jaar niet deelnemen aan het US Open. Hij zat destijds een schorsing uit vanwege een positieve dopingtest. Zijn straf vanwege de presentie van nikethamide in zijn lichaam werd gereduceerd van negen naar vier maanden. In die periode werkte hij met zijn coach Goran Ivanisevic aan verbeteringen in zijn spel. Ivanisevic, zelf als speler een vermaard servicekanon, leerde Cilic aan om de bal bij het serveren minder hoog op te gooien.

Op 3-2 in de eerste set van de US Open finale ging Cilic voor het eerst door de opslag van zijn opponent heen. De Japanner moest in elke servicebeurt zwoegen, een deucestand toelaten of breakpoints wegwerken. Cilic raasde daarentegen met groot gemak door zijn opslaggames heen en scoorde diverse love games.

Wachten op eerste Grand Slam

Kei Nishikori maakte in de vorige rondes indruk met zijn snelle voetenwerk en gedurfde positionering: vlakbij of op de baseline, zodat hij de ballen snel kon nemen. Marin Cilic blies hem alsmaar naar achteren. Vaak kon Nishikori simpelweg zijn racket niet tegen de opslagen of winners krijgen, zodat de ballen tegen de achterwand knalden. Boem. Weer een mentale dreun voor de Japanner.

In de tweede en derde zet ontstond de beslissende break nog vroeger dan in de eerste set. Beide keren kwam Cilic op een 3-1 voorsprong. Nishikori schudde met steeds kortere tussenpozen zijn hoofd. Hij besefte dat hij ondanks zijn vijf eerdere overwinningen tegen Cilic (twee nederlagen) nog zou moeten wachten op zijn eerste Grand Slam.

Droom komt uit voor Marin Cilic

“Waar ik altijd voor heb gewerkt en waar ik altijd over heb gedroomd, is vandaag bewaarheid”, zei Cilic. “Laat dit hoop geven aan andere sporters die hard werken en nog op een grote beloning wachten.” De verliezer zei: “Ik was niet ontspannen, de zenuwen verzwakten mijn spel. Ik heb veel om over na te denken. Dit was net even één wedstrijd te veel.”

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top