Ga naar hoofdinhoud

Tennis: Marin Cilic vanwege doping voor negen maanden geschorst

Tennis – doping. De Kroatische tennisser Marin Cilic is voor negen maanden geschorst vanwege het gebruik van doping. De tennisbond ITF heeft eerder dit jaar het stimulerende middel nikethamide in de urine van Cilic aangetroffen.

Geen bewust dopinggebruik

Nikethamide krijg je natuurlijk niet zomaar binnen door een broodje kaas of kopje thee te nuttigen. Toch is het ook weer niet zo dat Cilic wordt beschouwd als een zondaar, die bewust met chemische middeltjes zijn prestaties wilde opkrikken. De stof is onbewust, door onzorgvuldigheid in zijn lichaam terecht gekomen.

Cilic tegen doping

ITF constateert dat de tennisser voedingssupplementen met glucose heeft geconsumeerd en dat die kennelijk vervuild waren. De huidige nummer 24 van de ATP ranking tennis zegt: “Ik wil benadrukken dat ik nooit in mijn leven bewust of moedwillig verboden middelen heb gebruikt en dat ik tegen het gebruik van prestatiebevorderende middelen in de sport ben”.

Bob Brett verlaat pupil

In mei, tijdens het graveltoernooi in München vond de noodlottige urinetest plaats. Na de ontdekking scheidden de wegen van Cilic en zijn coach Bob Brett. Hij is teleurgesteld in zijn voormalige pupil. “Ik heb hem zo vaak uitgelegd dat hij niet zomaar ergens producten moet aanschaffen. Die kunnen vervuild zijn. De spelers geloven dat alles goed is. Ze zijn een beetje naïef en worden later daarvoor bestraft.”

Punten en prijzengeld inleveren

Marin Cilic laat het er niet bij zitten. Hij stapt naar het internationale sporttribunaal CAS in een poging om de uitspraak terug te laten draaien. Vooralsnog is hij met terugwerkende kracht per 1 mei 2013 geschorst, zodat hij eind mei 2014 weer op de tennisbaan mag staan. Zijn resultaten op het Munich Open, waarbij hij de achtste finale bereikte, worden geschrapt. Hij moet zijn punten en prijzengeld inleveren.

Grand slam

De 24-jarige Cilic is in het tennis een subtopper die al jaren tussen plek tien en twintig op de mondiale ranglijst staat. Zijn beste resultaten op grand slams zijn de halve finale op de Australian Open in 2010 en tweemaal de kwart finale op de US Open. Dit jaar verloor hij bij Roland Garros in de derde ronde van Troicki. Opvallend genoeg is de Serviër ook al geschorst vanwege de inname van verboden middelen.

Troicki weigerde dit jaar in Monte Carlo bloed af te staan voor een dopingcontrole. Naar eigen zeggen voelde hij zich die dag niet sterk genoeg om bloed af te laten tappen en wees de arts hem niet op de mogelijke disciplinaire risico’s die de ITF zou kunnen nemen.

Advertorial

888 Poker

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top